Colloredo-Mansfeldová stále žádá o zámek v Opočně, o obnově řízení rozhodne ÚS

Kristina Colloredo-Mansfeldová se dnes dozví, jestli bude mít novou šanci na získání zámku v Opočně na Rychnovsku. Před časem podala stížnost k Ústavnímu soudu, protože jí obecné soudy zamítly obnovit restituční řízení. Soudní pře o opočenský zámek trvají přes 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opočno - zámek

Opočno - zámek | Foto: Agentura CzechTourism

Ústavní soud teď může rozhodnout dvěma způsoby. V prvním může stížnost považovat za opodstatněnou.

„V praxi by to znamenalo, že by záležitost znovu projednával Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou. V intencích, které Ústavní soud uvede, jak mají být věci nahlíženy,“ říká právník Národního památkového ústavu Miloš Hošek.

Podle Tomáše Nahodila, který Kristinu Colloredo-Mansfeldovou zastupuje, je celý restituční případ jen otázkou právního posouzení: „De facto by zbývalo dokazovat méně věcí než původně. O to rychleji by se restituční věc mohla rozhodnout.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O restituční kauze opočenského zámku natáčela redaktorka Kristýna Štanderová

Ústavní soud ale podle Miloše Hoška nemusí hraběnčinu stížnost akceptovat: „Za té situace je to v České republice pro paní Kristinu konečná.“

Colloredo-Mansfeldová by pak mohla podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku: „Já určitě budu stále pokračovat. Budu dělat vše, co je možné. Mně je 73 let a moji tři synové mají stejný názor, že to musí být zpátky v rodině,“ nevzdává se hraběnka.

Pokud by podávala stížnost ke štrasburskému soudu, pak by to bylo nejdříve za tři měsíce od dnešního zveřejnění nálezu Ústavního soudu. Se svým právníkem na tom ale ještě domluvená není.

Senáty všech stupňů, včetně mezinárodního pro lidská práva ve Štrasburku, řešily případ už několikrát. Nejdřív považovaly otce Kristiny Colloredo-Mansfeldové za Němce nebo kolaboranta. Později připustily, že byl majetkově perzekuován. Hraběnka dokonce zámek v roce 2003 dostala zpět, o čtyři roky později ho ale musela vrátit památkářům.

Členové rodu Colloredo-Mansfeldů, který zámek vlastnil, patřili k vášnivým lovcům | Foto: Václav Žmolík

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme