Babiš odvolal šéfa tiskárny cenin Bulíčka, zřejmě kvůli 'zlatíčkům'

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO odvolal ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka. Českému rozhlasu to potvrdil Bulíček s tím, že ho ministr odvolal bez udání důvodu a že to nechce dál komentovat. Podle Babiše se rozcházeli v názoru na hospodárnost darů pro politiky a podnikatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ministr už dříve uvedl, že Bulíček pochybil, když nebyl schopný vysvětlit, komu z politiků a podnikatelů dal zlaté destičky - propagační předměty v hodnotě milionů korun.

Státní tiskárna cenin rozdávala ročně dárkové a propagační předměty za zhruba jeden milion. Tržní cena jednoho zlatého plíšku byla však kolem 10 tisíc korun. Dostal ho třeba bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Českému rozhlasu řekl, že ho neprodal a má ho v krabici s propagačními předměty. „Mám několik krabic na reklamní dárky, které jsem dostával i dostávám od různých podniků.“

Státní tiskárna cenin se vedle tisku bankovek stará také o tisk akcií či osobních průkazů. Firma zaměstnává 530 lidí ve třech výrobních závodech. Její roční tržby dosahují 1,74 miliardy korun.

„Vzpomínám si skutečně na zlatý plíšek, jehož cenu jsem nebyl schopen jakkoli identifikovat. Je někde v té krabici na reklamní dárky,“ svěřil se.

Mluvilo se také o guvernérovi České národní banky Miroslavu Singerovi a jeho zástupci Mojmíru Hamplovi.

Celkem měla tiskárna rozdat zlaté destičky v ceně téměř pěti milionů korun. Babiš nechal rozdávání darů zkontrolovat, ale seznam obdarovaných nedostal.

Bulíček tak podle něj jako manažer pochybil. „Považuji za velice neobvyklé, že státní firma rozdává nějaké kousky zlata a ještě dokonce ministrovi Kalouskovi a dalším úředníkům,“ poznamenal Babiš.

Bulíček se ředitelem tiskárny, která spadá pod ministerstvo financí, stal v roce 1991. Ve firmě začal ale pracovat už o rok dříve jako ekonomický náměstek.

Resort financí vybere nového šéfa Státní tiskárny cenin v soutěži. Podnik zatím bude řídit dosavadní Bulíčkova zástupkyně Olga Dudková.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme