USA, Británie i Francie odsoudily Putinův projev. Hrozí dalšími sankcemi

Reakce na projev ruského prezidenta Vladimira Putina, ve kterém označil Krym za historickou součást Ruska, na sebe nenechaly dlouho čekat. Putin mimo jiné zkritizoval západní země a vyzval je, aby respektovaly výsledek referenda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viceprezident Joe Biden uklidňuje americké spojence ve východní Evropě

Viceprezident Joe Biden uklidňuje americké spojence ve východní Evropě | Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama na příští týden svolal schůzi skupiny G7. Lídři by se měli poradit o dalším postupu.

Spojené státy také upozorňují, že jsou připraveny bránit členské státy NATO před případnou agresí. Zvažují proto, že provedou vojenské cvičení v pobaltských státech. Do roku 2018 navíc chtějí vybudovat v Polsku základnu protiraketové obrany.

„Chci, aby bylo všem našim spojencům v oblasti zcela jasné, že závazek společné obrany v rámci NATO podle článku 5 je pevný jako skála. O tom není pochyb,“ ujistil americký viceprezident Joe Biden poté, co se ve Varšavě sešel s estonským prezidentem Toomasem Hendrikem. Podle článku 5 se napadení jednoho členského státu NATO chápe jako napadení celé aliance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Západu přiblížili zpravodajka Českého rozhlasu ve Washingtonu Lenka Kabrhelová, londýnský zpravodaj Jiří Hošek a pařížský zpravodaj Jan Šmíd

Rusko podle Bidena podniklo nestydatý vojenský vpád na Krym, rozdmýchává etnické napětí na Ukrajině a dál útočí na ukrajinskou suverenitu.

Moskvu také obvinil z očividného a bezostyšného porušení mezinárodního práva a pohrozil, že jsou Spojené státy připraveny rozšířit sankce, které včera uvalily na 11 představitelů ruské vlády, krymské administrativy a bývalého ukrajinského vedení.

Velká Británie se v reakci na slova prezidenta Putina rozhodla omezit vojenskou spolupráci s Ruskem. Šéf britské diplomacie William Hague oznámil, že jeho země ruší účast na společném námořním cvičení s ruským loďstvem.

Britská válečná loď zároveň podle Haguea nepřipluje na domluvenou návštěvu ruského přístavu. Velká Británie také pozastavila udělování licencí pro přímý export takových zbraní do Ruska, které by Moskva mohla použít proti Ukrajině.

K podobnému kroku vyzval Hague další členské státy Evropské unie. „Tohle není ten typ vztahů s Ruskem, který bychom si přáli, ale kroky Ruska nás nutí takové stanovisko přijmout,“ uvedl britský ministr zahraničí. Dodal ale, že dveře pro diplomatická jednání s Ruskem zůstávají otevřené.

Krym patří k Rusku kulturně i historicky, řekl Putin a potvrdil přijetí poloostrova podpisem

Číst článek

Ke konkrétním krokům už přistoupila také Francie. Prezident François Hollande projev ruské hlavy státu okamžitě odsoudil. Ministr zahraničí Laurent Fabius zase zrušil plánovanou cestu do Moskvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Putinově projevu a dalším možném vývoji krize mluvili politický geograf Michael Romancov a bruselský zpravodaj listu Süddeutsche Zeitung Daniel Brössler

Fabius upozornil, že anexe Krymu je v rozporu s ukrajinskou ústavou i mezinárodním právem, a proto neplatí. Dodal, že Rusko nemá co dělat mezi zeměmi G8.

Schyluje se také k obchodní válce mezi Francií a Ruskem. Fabius pohrozil, že Francie může přistoupit i ke třetímu stupni sankcí, kam by patřilo odstoupení od smlouvy na dodávku dvou vojenských lodí třídy Mistral. Rusko reagovalo prohlášením, že Francie ztratila jako obchodní partner důvěryhodnost.

Bývalý francouzský ministr pro evropské záležitosti Bruno Le Maire se mimo jiné nechal slyšet, že Vladimir Putin nemá co dělat na chystaných oslavách 70. výročí vylodění spojeneckých sil v Normandii.

Evropská unie možná na Rusko uvalí i hospodářské sankce, naznačil Zaorálek

Číst článek

Podpis smlouvy o připojení Krymu k Rusku pochopitelně odsoudila i dočasná vláda v Kyjevě. Premiér Arsenij Jaceňuk oznámil, že pokud Rusko zabaví majetek ukrajinské vlády na Krymu, Ukrajina je připravena v odvetě zestátnit veškerý ruský majetek.

Jiří Hošek, Jan Šmíd, Lenka Kabrhelová, krw, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme