Sněmovní hospodářský výbor nepřijal Urbanův návrh na změnu řízení ERÚ

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny nepřijal kontroverzní návrh poslance ČSSD Milana Urbana. Měl změnit způsob řízení Energetického regulačního úřadu. Výbor o Urbanově návrhu ani nehlasoval, protože ministerstvo průmyslu a obchodu k němu zaujalo negativní postoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Urban (ČSSD)

Milan Urban (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Není to tak dlouho, co se rozhořel spor mezi šéfkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou a poslancem ČSSD Milanem Urbanem. Urban přišel s návrhem, aby úřad řídila místo jednoho předsedy pětičlenná rada.

To Vitásková označila za útok na nezávislost úřadu. Dnes Milan Urban oznámil, že svůj návrh zatím sněmovně nepředloží. Návrh však nezapadne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj kolem novely energetického zákona popsala reportérka Věra Masopustová

Urban předložil návrh na změnu řízení Energetického regulačního úřadu hospodářskému výboru sněmovny na poslední chvíli a bez připomínkového řízení.

Podstatou jeho plánu je, aby v čele úřadu byla pětičlenná rada, jejíž členové by se po roce ve vedení úřadu střídali. V radě mají být reprezentanti všech energetických oblastí. To Alenu Vitáskovou, mírně řečeno, rozčílilo:

„Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami tak, aby nemohlo dojít k ohlášeným změnám v regulačních pravidlech a ke krokům, které by lépe chránili spotřebitele, k dalšímu snížení energií.“

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková | Foto: ČTK

Energetický úřad si na tento plán poslance Urbana už stěžoval u Evropské komise. Porušuje podle něj evropské směrnice. Za Urbana se postavilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

To má sice má k návrhu negativní stanovisko, ale jen pro jeho projednání na březnové schůzi sněmovny. Jinak se mu, jak potvrdil náměstek ministra Pavel Šolc, návrh líbí.

„Tam je potřeba pečlivý přístup, velmi pečlivé nadefinování co bude kompetence rady, co kompetence předsedy. A to, aby to prošlo standardním připomínkovým řízením.“

Změnu v řízení Energetického regulačního úřadu podle Urbanova modelu zapracuje ministerstvo průmyslu do takzvané velké novely energetického zákona. Milan Urban tedy své návrhy zatím nepředloží. A jak říká, nijak mu to nevadí:

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl zřízen 1. ledna 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Úřad sídlí v Jihlavě, dislokované pracoviště má v Praze a Ostravě. Jeho předsedu na dobu 6 let jmenuje prezident republiky na návrh vlády.

„Záměr ministerstvo podporuje. Mně jde o věc, nikoli o čas a myslím, že tento postup je odpovídající.“

Spokojení jsou i v Energetickém regulačním úřadu. Především proto, že návrh na vznik rady neprošel hospodářským výborem kvůli nedostatečnému předběžnému projednání. Co bude dál, řekl mluvčí úřadu Jiří Chvojka:

„Respektujeme, že se do budoucna bude jednat o tom, že by měla vzniknout i nějaká Rada ERÚ, i když to úplně nedává smysl z hlediska toho, jak je úřad koncipován. Nicméně, pokud ta rada bude nezávislý orgán, který nebude mít rotující předsednictví a řadu dalších věcí, kterou jdou proti evropským směrnicím, tak my s tím problém mít nebudeme.“

Na březnové schůzi projednají poslanci novelu energetického zákona bez zásadních změn. Ty přinese až velká novela, která by měla do sněmovny dorazit ještě do konce dubna.

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme