V Nečtinech na Plzeňsku chystají Mlýnskou stezku. Budovat by ji měli místní lidé i spolky

V Nečtinech na severním Plzeňsku chtějí svépomocí vybudovat naučnou Mlýnskou stezku. Měla by mapovat život podél vody na Nečtinsku a Manětínsku. Do její stavby by se měly zapojit místní spolky i obyvatelé obce. Radnice tak chce ukázat ostatním, že s minimálními náklady je možné vybudovat hodně věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová radnice v Nečtinech.

Nová radnice v Nečtinech. | Foto: Jiří Blažek

„Nacházíme se v přírodním parku Fénix, který by měl být začátkem plánované mlýnské stezky, která by měla pokračovat a propojit Nečtinský areál s Manetínem,“ ukazuje upravenou rozlehlou plochu podél Starého potoka vedoucí Regionálního muzea v Nečtinech Soňa Vašíčková.

Právě louka plná zajímavých zákoutí a přírodních prvků je výsledkem úsilí několika nečtinských obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nečtinech na severním Plzeňsku chtějí svépomocí vybudovat naučnou Mlýnskou stezku natáčela tam redaktorka Martina Klímová

„Jedna mladá rodina využila vlastního nadšení a dobrovolnickou prací zvelebila tento velký prostor,“ vysvětluje Vašíčková. „Je tady několik jezírek, jsou tady lavičky s deskovými hrami, hřiště, zrcadlová síň, ptačí rozhledna. Každé místo má svůj vzhled a něco vypovídá,“ dodává.

Právě z přírodního parku Fénix bude naučná Mlýnská stezka vycházet. „Potom by při potoce pokračovala 1,2 až 1,5 metru široká cesta, většinou bude jen ušlapaná a udržovaná. Tam, kde jsou velké svahy, budeme muset provést nějaký zářez, kde je prohlubeň, zase dřevěný můstek,“ popisuje nezávislý starosta Nečtin Jiří Křemenák.

Radnice podle něj chce do budování stezky zapojit i myslivce a místní spolky. „Aby si každý část jakoby udělal a zasloužil,“ dodává.

Stezka bude dlouhá zhruba 20 kilometrů a bude mít tvar osmičky. Zájemcům by měla přiblížit historii mlynářského řemesla.

„Tady na našem území je zhruba 14 mlýnů, pokračují pak dál po starém matěnínském potoce a potom po řece Střele by se stezka dostala až do Rabštejna. Je to nádherná část přírody a je podle nás škoda, že není zpřístupněná,“ říká starosta.

Mlýnská stezka je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme