Krymská krize poznamená i turistickou sezonu. Západní turisté ruší zájezdy

Západní turisté hromadně ruší zájezdy na Krym. Naopak ti ruští chtějí přijet v počtu, který Krym nezažil od sovětských dob. Oblíbený a krásný poloostrov se co nevidět i formálně stane součástí Ruské federace. Rusové nahradí výpadek ukrajinských a západních hostů, doufají hoteliéři a cestovní kanceláře. Některé ale zřejmě zkrachují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistika na Krymu: Letošní sezóna bude zřejmě ve znamení odlivu západních turistů, pocítí to i známé letovisko Jalta

Turistika na Krymu: Letošní sezóna bude zřejmě ve znamení odlivu západních turistů, pocítí to i známé letovisko Jalta | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V Jaltě je krásný slunečný den. Lidé se procházejí po kolonádě, děti jezdí na kolech a bruslích a místní hoteliéři a touroperátoři plánují letošní sezónu. Toto známé letovisko bylo hojně navštěvováno nejen ruskými a ukrajinskými, ale také západními turisty.

Majitel jedné z turistických firem, pan Igor, říká, že letošní sezóna pro něj bude fiasko. Organizuje pobyty západním turistům v Jaltě. Přes jeho firmu sem jezdí hlavně Němci, ale také Britové a další anglojazyční turisté.

„Všechny rezervace zrušili. Duben, květen, červen – všechno stornovali. Něco málo tady mám na září, ale jsem si prakticky jistý, že to klienti zruší také, pak to tady mohu zavřít a odstěhovat se,“ listuje ve svém diáři pan Igor.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jaltě natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Přeorientovat se na jiný trh – teď především ruský - je podle něj těžké: „Je tam těsno. Ruský trh je dávno obsazený velkými touroperátory a ti na něj nikoho nepustí.“

V minulém roce na Krym přijely čtyři miliony ukrajinských turistů, milion a půl Rusů a několik set tisíc návštěvníků z dalších zemí, ze Západu, ale také hodně Bělorusů, Poláků nebo Kazachstánců.

Vstup Krymu do Ruské federace bude mít pro západní turisty ještě jeden nepříjemný dopad: Vízová povinnost znamená další komplikovanou proceduru a dodatečné náklady.

Letošní krymská sezona tedy bude opravdu ryze ruská.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme