Do kvalifikace basketbalového ME vstoupí reprezentační tým s řadou novinek

Čeští basketbalisté vstoupí do kvalifikace mistrovství Evropy sice už v srpnu, stále se ale ještě neví, kde se bude závěrečný šampionát vůbec hrát. Ukrajina se totiž tento týden nejdříve pořadatelství zřekla, následně tento krok dementovala a předseda české basketbalové federace Miroslav Jansta už dokonce přispěchal s nabídkou českého spolupořádání. Rozhodně to ale zatím není jediná neznámá, se kterou se budou muset čeští hráči v nejbližších měsících popasovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentační křídlo Vojtěch Hruban

Reprezentační křídlo Vojtěch Hruban | Zdroj: ČTK

"Kam nás nakonec příští roku pošlou, bude záležet na organizaci FIBA. Budeme hrát o mistrovství Evropy a je jedno, jestli bude na Ukrajině, v Lucembursku nebo kdekoliv, to je úplně fuk," nedělá si těžkou hlavu Vojtěch Hruban.

Pětadvacetiletý reprezentant se snaží zbytečně nepředbíhat dobu a soustředit se výhradně na samotný boj o účast na evropském šampionátu, o jehož pořadateli by se mělo jednat tento víkend na zasedání Evropské basketbalové federace v Mnichově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kvalifikace ME vstoupí čeští basketbalisté sice až v srpnu, o své přípravě ale mají jasno už teď

Český tým nechce podcenit žádný detail, i proto jeho nový trenér Ronen Ginzburg začal už s patřičným předstihem objíždět základní osu týmu, se kterou v kvalifikaci počítá. Za sebou už má návštěvu Jana Veselého v Denveru, stejně jako schůzku ve Španělsku s dvojicí Satoranský, Balvín. Navíc i pro hvězdy „menšího lesku“ připravil letos jednu motivační novinku.

"Rozhodli jsme se nově založit reprezentační B tým, protože si myslíme, že je zde spoustu mladých hráčů s velkou budoucností, kteří by mohli brzy osvěžit naše „Áčko". Nejde jen o ty z Česka, ale i ze zámoří, jako je Patrick Auda. Bude jich 10 až 11, pro ně půjde o velkou motivaci, bude to oboustranně výhodné," přibližuje reprezentační trenér Ronen Ginzburg novinku.

Česká basketbalová federace nabízí Ukrajině pomoc se spolupořádáním ME 2015

Číst článek

Podobná metoda se osvědčila už u celé řady jiných reprezentací, včetně té ruské, se kterou se v létě v rámci přípravy Češi na mezinárodním turnaji v Krasnodaru také poměří. Chybět u toho nebude ani česká basketbalová legenda Radek Nečas, která ale tentokrát vymění místo pod koši za realizační funkci vedoucího týmu.

"Myslím, že všichni, co v reprezentaci jsou, funkci manažera přivítali. Radek je ta správná spojka mezi reprezentačním týmem a hráči. Je to srandista a umí dělat partu, což je jeden z těch hlavních atributů, které by takový vedoucí měl mít. Radek je ideální volba," myslí si Vojtěch Hruban.

Jasný cíl je postup

Charakteristika nového vedoucího týmu se přitom v kvalifikaci bude určitě hodit. Čechům totiž los ve skupině E přál a v konkurenci Gruzie, Portugalska a Maďarska budou patřit mezi favority na postup na šampionát, ať už ho bude hostit kdokoliv.

"Postoupit je povinnost, už se nemůžeme vymlouvat na těžkou skupinu. Týmy známe a postup je jasný cíl," neschovává se za laciný alibismus Hruban, jehož v mnoha směrech nový tým, vstoupí do kvalifikace mistrovství Evropy 10. srpna na půdě Gruzie.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme