Asociace krajů vyzvala vládu, aby schválila stabilizační balíček pro zdravotnictví

Hejtmané vyzvali vládu, aby v pondělí schválila stabilizační balíček pro zdravotnictví. Ten by měl zajistit další peníze na lékařskou péči a provoz zdravotnických zařízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek

Michal Hašek | Foto: Filip Jandourek

Na vládu apeloval hlavně hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek:

„Chceme, aby vláda v pondělí, po přerušení, které nebylo očekávané, schválila stabilizační balíček.“

„A stojíme tady, protože chceme, aby byla naplněna koaliční smlouva a také dohoda mezi vládou a hejtmany, která padla při jednání ve Strakově akademii před několika málo týdny,“ poznamenal Hašek.

Kraje se obávají zhoršení péče

Balíček má nemocnicím dorovnat ztráty, které jim vznikly po zrušení poplatku za pobyt. tedy zhruba dvě miliardy korun. Kraje požadují, aby vláda do zdravotnictví první část této sumy poslala, a to podle podle dohody, už v červnu.

Jinak podle hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka hrozí v nemocnicích zhoršení úrovně péče o pacienty:

„Propad úhradové vyhlášky v nemocnicích v kraji Vysočina je 100 milionů za rok 2013 a 45 milionů DPH.“

Zvýšit se mají třeba odvody státu za státní pojištěnce, tedy děti a důchodce. Tím by do zdravotnictví přišly další více než 2 miliardy korun.

Pojišťovny by tyto peníze měly poslat nemocnicím.

Věra Pfeifferová, Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme