Pět vězňů z Guantánama nejspíš najde nový domov v Uruguayi

Uruguay přijme pět vězňů z kontroverzní věznice na ostrově Guantánamo, kterou americký prezident Barack Obama slíbil uzavřít. Přijetí vězňů potvrdil Obamův uruguayský protějšek José Mujica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná modlitba vězňů

Společná modlitba vězňů | Foto: Vít Pohanka

Svérázný politik, který už třeba přišel v sandálech na inauguraci ministra, na otázku ohledně vězňů novinářům odpověděl, když se zrovna ve slamáku procházel po zemědělském veletrhu.

„Máte tady 120 chlápků, jsou tam zavření 13 let. Nespatřili soudce, nespatřili prokurátora, nic. Prezident Spojených států se chce toho problému nadobro zbavit, jenže Senát mu dává určité podmínky. Takže požádal hromadu zemí, jestli by mohli někoho z těch vězňů přijmout. A já řekl ano, protože jsem byl spoustu let zavřený a už mě nebaví, jak se tím každý ohání - lidská práva sem, lidská práva tam," prohlásil José Mujica.

Prezident narážel na 12 let, které strávil ve vězení za vojenské diktatury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uruguay přijme pět vězňů z Guantánama. Podrobnosti zjišťoval David Koubek

Mujica si o tom bude moci s Barackem Obamou promluvit v červnu na návštěvě Washingtonu. A jak řekl, předá mu účet. Novináři v Uruguayi se ptají, co by to mohlo být, jestli se například Američané postaví za Uruguay v OSN kvůli legalizaci marihuany.

Zkušení diplomaté ale říkají, že to nyní nemusí být nic konkrétního a že se tahle dobrá vůle může hodit někdy v budoucnu.

Čtyři Syřané a jeden Pákistánec

Vězni se na Guantánamo dostali především po útocích z 11. září kvůli podezření ze zapojení do teroristické činnosti.

Televizní 10. kanál bez bližších podrobností uvedl, že Uruguay přijme čtyři Syřany a jednoho Pákistánce. Podle prezidenta se mohou klidně v zemi usadit a přivézt své rodiny, pokud budou chtít.

Jejich status však bude stále trochu na vodě, podobně jako nemá oporu v mezinárodním právu věznice na Guantánamu. Budou to prý uprchlíci, ale nikoliv političtí azylanti. Budou moci žít volně, ale nebudou moci opustit zemi a vstoupit do politiky.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme