Pro děti v Čelákovicích u Prahy nejsou místa ve školkách. Maminky hledají řešení

V obcích a městech v okolí Prahy přibývá dětí, pro které není ve školkách místo. Třeba v Čelákovicích na Praze-východ mají letos o dvě stě dětí předškolního věku víc než před sedmi lety. A čelákovické maminky musejí řešit, co dělat, když chtějí nastoupit do práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřská škola

Mateřská škola | Foto: Arnošt Máče

Kamarádky Dominika Fijalová i Lenka Štěrbová mají obavy, že v žádné z čelákovických školek nebude pro jejich malé syny místo.

„Bude tříletý až začátkem srpna, ve školce už nebude mít ani sourozence. Proto si myslím, že má opravdu malou šanci,“ obává se Dominika Fijalová s tím, že proto zápis, u kterého by strávila několik hodin, možná ani nebude zkoušet.

Matouš je její nejmladší dítě, celkem má tři. Prvního syna Šimona vozila první rok do školky do Přerova nad Labem, dceři Rút pak první rok platila dokonce soukromou školku. To aby mohla chodit do práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražských Čelákovicích natáčela redaktorka Alena Rokosová

„Chtěla jsem pracovat a přitom jsem se chtěla věnovat i svým dětem, tak jsem hledala nějaký kompromis.“

Teď pracuje čtyři dny v týdnu. Když je potřeba, platí za hlídání dětí kamarádce nebo využívá pomoci prarodičů. V Čelákovicích navíc funguje rodinné centrum Routa, které rodičům nabízí nejen možnost hlídání, ale také zdarma děti vyzvedává ze školky a školy, když to rodiče nestihnou z práce.

Do práce se Dominika Fijalová chtěla alespoň částečně vrátit co nejdřív, jak s nadsázkou říká, má pro ni hlavně mentální přínos. Do svého původního zaměstnání se teď chce vrátit i Lenka Štěrbová, která má pětiletou dceru Janu a syna Zdeňka:

„Už jsem šest let doma a mám potřebu do zaměstnání jít, prostě musím.“ Pokud se do své původní práce vrátí, bude z Čelákovic dojíždět do Prahy:

Rodinné centrum Routa v Čelákovicích u Prahy | Foto: Alena Rokosová

„Můžu řešit pouze částečný úvazek, protože moje pracovní doba je taková, že se neslučuje s pracovní dobou ani městské, ani soukromé školky. Buď se bude muset odpoledne postarat manžel, nebo babička.“

Dominika Fijalová říká, že na každý zápis šla sama - bez dětí, aby je nevystavovala dlouhému čekání a případnému zklamání z nepřijetí. To Lenka Štěrbová syna k zápisu vzít chce:

„Sedne si tam, hezky pozdraví a jen aby věděl, že tohle je školka. A řeknu mu: Jednou sem budeš chodit, tohle je paní ředitelka, na tu se hezky usmívej, třeba tě vezme.“

V Čelákovicích mají letos o dvě stě dětí předškolního věku víc než před sedmi lety. K zápisům by jich letos mělo přijít 550 a kapacita všech tří městských školek je 463 míst.

„V roce 2009 byla rekonstruovaná a přistavěná mateřská škola. Doufám, že už na podzim se podaří kopnout a začít stavět mateřskou školu o kapacitě 84 dětí,“ věří starostka města Zdeňka Tichá zvolená za nezávislé s tím, že až počty předškoláků zase klesnou, bude z budovy škola.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme