Rio de Janeiro zažilo vlnu útoků proti policii. Prezidentka povolala posily

Celý víkend bude mít zásahová policie v brazilském Riu de Janeiro napilno. V několika chudinských čtvrtích totiž útočníci napadli muže zákona, a úřady tak vyhlásily pohotovost. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dokonce slíbila, že na pomoc vyšle i vojáky a nebo speciální federální zásahovou jednotku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie se snaží udržovat klid v chudiských čtvrtích Rio de Janeira. Ty ale ovládají drogové gangy

Policie se snaží udržovat klid v chudiských čtvrtích Rio de Janeira. Ty ale ovládají drogové gangy | Zdroj: Reuters

Útoky proti policistům se odehrály v několika chudinských čtvrtích po celém městě i v blízkém okolí. Mají je na svědomí velmi pravděpodobně členové kriminálních drogových gangů. V jedné favele postřelili tři policisty a zapálili několik služeben policie a jeden autobus.

Guvernér státu Rio de Janeiro už řešil situaci v hlavním městě Brasílii. Ministr vnitra i prezidentka mu slíbili pomoc, není ale ještě jasné, jak konkrétně bude vypadat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Riu de Janeiro sleduje brazilský zpravodaj ČRo David Koubek

Úřady začaly favely, tedy chudinské čtvrti, od zločinců ‚čistit‘ už před několika lety. Teď se kriminální gangy zase začínají vzmáhat. A přiznávají to i odborníci.

Před několika lety začala rozsáhlá operace, které se říká pacifikace. Dříve si do některých chudinských čtvrtí zdejší státní zásahová policie příliš netroufala. Pak ale s pomocí vojáků některé favely obsadila, umístila do nich takzvané jednotky pacifikační policie, takže policie v nich byla natrvalo přítomná.

Tenhle proces se rozjel hodně rychle a nadále pokračuje. Jenže v některých chudinských čtvrtích se policisté nesetkali s přijetím místních, zvlášť když jsou nadále vidět jejich nejrůznější excesy, přešlapy a zneužití moci.

Podle odborníků zůstali ve čtvrtích mladší, méně zkušení zločinci, kteří se teď dali dohromady a ‚operují‘ pod vedením zkušených. Často zřejmě dostávají příkazy na dálku z vězení.

Pohled z hlavní silnice vzhůru na celou favelu | Foto: Jan Kaliba

Do některých chudinských čtvrtí se přitom v poslední době stále častěji vypravují i dobrodružní turisté, protože bezpečnost se s příchodem takzvané pacifikační policie přeci jen zlepšila. Ale i například ve favele Rocinha, kde je daleko bezpečněji než dříve, došlo k útokům na policisty.

Místní vláda tak samozřejmě řeší otázku bezpečnosti při mistrovství světa ve fotbale. Guvernér státu Rio de Janeiro slíbil, že Rio nebezpečné v průběhu mistrovství nebude. Napomoci tomu má i nasazení federálních jednotek, které už je domluvené. A pokud problém přetrvá, bude se muset řešit, protože v roce 2016 budou v Riu Letní olympijské hry.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme