Lidé mohou zavítat do ČHMÚ v Brně-Žabovřeskách. Sbíhají se tam data i z dalekých míst

Jak meteorologové získávají data, ze kterých pak vytváří předpovědi počasí? I na to dostanou odpověď lidé, kteří dnes přijdou na den otevřených dveří pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Brně-Žabovřeskách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto)

Déšť, prší, deštivé počasí (ilustračni foto) | Foto: Filip Jandourek

Začněme tam, kde začíná každý správný meteorolog, a to v terénu sběrem dat. Tohle je manuální měřicí stanice, dřevěná budka.

„Máme dva typy budek, respektive dvojí měření. Jednak manuální měření, to je ta klasická dřevěná budka, a potom je vedle budka, která provozuje automatické měření,“ vysvětluje Mojmír Kohut z oddělení meteorologie a klimatologie.

Právě tady se zaznamenávají základní prvky, jako je teplota vzduchu, teplota půdy, rychlost větru, sluneční svit, srážky a další. „V rámci staniční sítě ČHMÚ máme přibližně 220 automatizovaných stanic. Dá se říct, že v dohledné době manuální měření úplně přestane a bude nahrazeno měřením automatickým,“ podotýká Kohut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za meteorology do Žabovřesk se vypravila redaktorka Vlasta Gajdošíková

Automatické měření je přesnější. „Ale i automatické stanice potřebují obsluhu pozorovatele, případně pracovníka, který dohlíží na bezporuchový chod,“ doplňuje meteorolog.

Stanice Brno-Žabovřesky je jedna z mála stanic, které jsou přímo ve městě. A to také ovlivňuje naměřené hodnoty. „Ovlivněny jsou všechny meteorologické prvky. Když vezmeme třeba rychlost větru, tak vítr je tady velice ovlivněn zástavbou. Brno-Tuřany, tam je ovlivnění podstatně menší,“ říká Mojmír Kohut.

Jakmile přístroje nějaké hodnoty naměří, jdou do centrálního počítače v rámci pobočky. „Jakmile se data naměří, musí projít kontrolou odborníka, který je musí posvětit. Pak jsou tato data autorizovaná a mohou se používat oficiálně,“ uvádí Kohut.

Meteorologické informace slouží i letovému provozu

V centrální místnosti pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Brně-Žabovřeskách se zpracovávají všechna data, která se k meteorologům dostávají ze všech měřicích stanic, které má pobočka na starosti.

Podívejte se na předpověď počasí ve vašem kraji

„Jsou to data z pobočky, ale máme přístup k aktuálním údajům z celé republiky, dokonce i z okolních států. Nejde jen o měřená data, ale také o snímky z družic a radarové snímky. Takže máme přehled o pohybu oblačnosti a pohybu srážek nad vybraným územím. Předpověď vzniká také z numerických modelů, které meteorolog ve službě musí prozkoumat a rozhodnout se, na základě kterých z nich bude vytvářet předpověď,“ vysvětluje vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Petr Münster.

Jak říká ředitel pobočky Jaroslav Rožnovský, den otevřených dveří pořádají brněnští meteorologové každý rok. „S tím, že jsme tam kdysi měli určitou přetržku, což bylo dáno mezinárodní situací v Iráku. Protože byl válečný stav. Je potřeba připomenout, že meteorologické informace jsou velice důležité z hlediska letového provozu,“ upozorňuje.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme