Návštěvníci ČHMÚ v pražských Komořanech se dozvěděli, jak se předpovídá počasí

V Praze nebylo letos v zimě po sněhu ani památky a teploty ještě před začátkem jara šplhaly k dvaceti stupňům Celsia. Jestli takhle teplo bylo třeba i před sto lety, to se mohli lidé dozvědět na dnešním dni otevřených dveří v Českém hydrometeorologickém ústavu v pražských Komořanech.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český hydrometeorologický ústav

Český hydrometeorologický ústav | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

U vstupu dostanou všichni návštěvníci aktuální předpověď počasí na nejbližší dny a už míří do dalšího oddělení klimatologie.

Ve starých knihách jsou zaznamenány nejstarší data z měření. „Nejstarší záznam je z Klementina roku 1775. My tu máme o trošku novější knihu, která je od roku 1811 do roku 1815,“ listuje v historickém svazku průvodkyně Jana Hubená.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Komořanech natáčela redaktorka Anna Königsmarková

Záznamy o teplotách se zapisovaly do výkazů, teprve dodatečně se svázaly buď po pěti, nebo deseti letech.

„Třeba v srpnu roku 1811 byla průměrná teplota 14,86 stupně Celsia. V březnu 4,32. Byl podstatně studenější než ten letošní,“ porovnává roky Hubená.

Metody, přístroje a technika se neustále proměňují a přizpůsobují moderní době.

„Data jsou mnohem častější a přesnější. Dřív se teploty odečítaly pro účely klimatiky třikrát denně. Teď máme data po každých deset minutách,“ prozrazuje průvodkyně, které naslouchá řada návštěvníků.

Český hydrometeorologický ústav | Foto: Ivana Veselková

„Je to myslím hodně zajímavé téma. Vzhledem k tomu, že tu pracuje babička, tak jsem se chtěla přesně dozvědět, co dělá, jak to funguje. Mají to tu hodně hezky připravené. Je to fakt dobré,“chválí akci jedna z návštěvnic.

Kromě měření teplot se lidé dozvěděli, jak se předpovídá počasí nebo průtoky vody.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme