EK chce zlevnit poplatky za platbu kartou. Podle expertů na tom prodělají zákaznici

Platba kartou už brzy nemusí být tak výhodná jako dosud. Evropská unie chce snížit poplatky, které banky inkasují za každou platbu od obchodníků. Brusel si slibuje, že díky tomu vzroste počet míst, kde se dá platit kartou. Jenže banky nebo Sdružení českých spotřebitelů varují před jiným dopadem. Praxe z ciziny podle nich ukazuje, že zákazníci na změně prodělají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platba kartou (ilustrační foto)

Platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Dávám přednost platební kartě, protože je to jednodušší a je menší pravděpodobnost, že mi to někdo ukradne nebo to někde ztratím,“ uvádí mladá žena.

„Na kartě mám neomezený výběr a můžu ji vždycky použít. Naopak v případě hotovosti nikdy nevím, kolik přesně mám vybrat peněz a potom mám málo nebo moc hotovosti,“ doplňuje muž.

Češi si placení kartou oblíbili, jen za loňský rok banky vydaly přes 10 milionů karet. Jejich popularitu ale může zbrzdit chystaná novinka Evropské komise. Podle ní se má zastropovat takzvaný mezibankovní poplatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na poplatky za platbu kartou se zaměřila reportérka Zuzana Petráňová

„Pokud zákazník platí kartou v obchodě, prodejce své bance platí poplatek za to, že má platební terminál a může platební karty přijímat. Banka mu garantuje úhradu transakcí,“ vysvětluje odborník na platební karty a obchodní ředitel Global Payments Europe Pavel Juřík.

„Kartu ale vydává vydavatel, který nemusí být totožný s bankou, která má smlouvu s obchodem. Vydavatel dostává část poplatku, který platí obchodník své bance. Mezibankovnímu poplatku se říká 'interchange fee' dodává.

Poplatek je v současnosti různě vysoký. Evropská komise ho chce snížit u debetních karet na 0,2 procenta a u kreditních karet na 0,3 procenta z každé platby. Podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Michala Ševery to pomůže obchodníkům i zákazníkům.

„Pokud obchodník uspoří jedno procento z peněz, které zbytečně dával bance, z velké většiny je použije na to, aby podpořil prodej a spotřebitele uspokojil jinou cestou,“ říká Ševera.

Banky změny vykompenzují

Jenže Sdružení českých spotřebitelů naopak upozorňuje, že výhody z novinky plynou jen obchodníkům. Zákazník na změnu prý doplatí, říká předseda sdružení Libor Dupal.

„Poplatky na jeho straně jsou právě regulovány na úroveň, která je tak nízká, že to trh může teoreticky buď narušit, nebo dopad na spotřebitele, aby schodek uhradil, může být markantní,“ upozorňuje Dupal.

České banky přijdou kvůli omezení poplatků ročně o miliardy korun. Ztrátu si tak budou chtít vzít zpět na klientech. Marie Hešnaurová, která zastupuje české banky v Bruselu, popsala, jak se regulace dotkla Španělska nebo Austrálie.

„Došlo k tomu, že se zvýšily poplatky za karty. Některé státy zavedly i poplatek za transakci kartou,“ shrnuje Hešnaurová.

Nová úprava se má v první fázi dotknout transakcí, kdy majitel karty platí v zahraničí. Dříve než za rok ji Unie ale nejspíš schválit nestihne.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme