Další Ukrajinci léčící se v Česku během několika dní odjedou domů

Nikdo zatím nespočítal, kolik kulek a různých střepin vytahali lékaři z ukrajinských demonstrantů, kteří se léčili nebo stále ještě léčí v českých nemocnicích. Zato víme přesně, že pacientů bylo 39 a šest z nich se už vrátilo domů. Nejhůř je zraněný nezletilý chlapec, kterému hrozí amputace nohy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští pacienti, kteří podstoupí léčbu v České republice, jsou ve vážném až kritickém stavu

Ukrajinští pacienti, kteří podstoupí léčbu v České republice, jsou ve vážném až kritickém stavu | Zdroj: ČTK

Ti vyléčení a v dobré kondici zůstávají v Praze a čekají na odjezd. Jedna skupina čeká u ukrajinských známých v činžovním bytě na Vinohradech. Mezi nimi je i Sergej.

Je mu 38 let, ale vypadá mladší, je to malý muž se širokými rameny. Doma v Oděse na něj čeká žena a téměř dospělý syn. Na kyjevském Majdanu dostal při bojích zásah a skončil ve vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

S jedním z ukrajinských pacientů, který se chystá domů, mluvil reportér Ľubomír Smatana

Střelili ho do hlavy, omráčili ho a odvezli na policejní stanici. Zavřeli ho do vězení a do nemocnice se dostal až po třech dnech.

Sergej ukazuje fotografie z Majdanu, ale i své snímky, na nichž stojí v maskáčích a v uniformě koupené v obchodě.

„Nouzi o jídlo nemají. Chodí sem jednak Ukrajinci, kteří pracují v Čechách, ale většinou to jsou Češi, kteří chlapcům nosí bábovky,“ říká Ukrajinec Bohdan, který bojovníky z Kyjeva ubytoval ve svém bytě na Vinohradech.

OBRAZEM: Ukrajinští pacienti se léčí v českých nemocnicích

Číst článek

„Někdy si sami klademe otázku, jak na nás přijdou. Oni si to prostě najdou, protože chtějí vidět hrdiny, kteří byli na místě,“ dodává.

Sergej se domů na Ukrajinu vrací během několika dnů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme