Na horách už vítali jaro, když přišla březnová zima. Sněžit má do úterý

Přes 30 centimetrů sněhu může v neděli večer a v pondělí napadnout v Jizerských horách, Krkonoších a na Šumavě. Lokálně to může být dokonce až půl metru sněhu. Poslední týdny přitom připomínaly i na horách spíše jaro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní úklid chodníků

Zimní úklid chodníků | Foto: Ladislav Bába

Meteorologové vydali kvůli očekávanému přívalu sněhu pro Královéhradecký a Liberecký kraj výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Sněhové srážky se podle nich posléze dostanou i do středních a nižších poloh, kde se ale pokrývka neudrží kvůli silně prohřáté půdě z minulých teplých dní.

„Očekáváme, že se od severozápadu bude dále ochlazovat, takže v noci na zítra se v Čechách sněhové vložky objeví i v polohách nad 500 metrů nad mořem, na Moravě a ve Slezsku se do těchto poloh dostanou v průběhu dne,“ uvádí Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Šimandl z ČHMÚ objasnil, kde a jak hustě bude sněžit. Aktuální situaci na horách dopnil ředitel Horské služby ČR Jiří Brožek

Nejintenzivněji bude podle něj sněžit hlavně v noci na zítřek a zítra. V noci na úterý už budou srážky slábnout.

„V Krkonoších a Jizerských horách může do zítřejšího večera ležet více než 30 centimetrů nového sněhu. Lokálně až půl metru. Třicet centimetrů může napadnout i na Šumavě,“ upozorňuje Šimandl s tím, že v úterý ráno se může na jihozápadě republiky nacházet i náledí.

Jeho slova potvrzuje ředitel Horské služby České republiky Jiří Brožek. Podle něj například na Benecku už teď padá mnohem víc sněhu než za celou zimu.

„Je ale mokrý a taje, uvidíme, co z něj zůstane,“ popisuje. Pokud zůstane ležet, může se ztížit prostupnost některých turistických tras. Stejně jako silnic, kvůli příznivému počasí bez sněžení mnozí řidiči už navíc přezuli na letní gumy. Podle Brožka je nový sníh znamením, že by alespoň obyvatelé horských a podhorských oblastí měli s přezutím ještě chvíli počkat.

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme