Obyvatelé Krymu čekají ve frontách na výměnu ukrajinských pasů za ruské

Drtivá většina lidí na Krymu si přála připojit tento poloostrov k Rusku. Teď touží vyměnit si své ukrajinské pasy za ruské. A přestože na podání žádosti a vyřízení formalit mají celý měsíc, řada z nich chce mít vytoužený pas s dvouhlavým orlem co nejdříve. Na úřadech je proto plno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrolní stanoviště u hranice Krymského poloostrova

Kontrolní stanoviště u hranice Krymského poloostrova | Zdroj: Reuters

Na jednom vybetonovaném dvorku v Sevastopolu se před zelenými dveřmi tlačí hlouček asi dvaceti lidí. Řada z nich drží v ruce barevné desky. Chtějí se dostat dovnitř, na úřad. Přišli si pro pas.

V Sevastopolu se začaly ruské cestovní doklady vydávat už koncem minulého týdne. Rusko je magické slovo. Skoro třicetiletý Kosťa má v tom, proč se teď tísní na úředním dvorku s dalšími lidmi, naprosto jasno.

„Vždycky jsme se považovali za Rusy, takže jsme pochopitelně rádi, že budeme mít ruský pas. Nikdy jsme nebyli Ukrajinci. Ukrajina pro nás nic není. Vždycky jsme chtěli žít v Rusku,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Krymu natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák

Rusko dalo lidem na Krymu dost času na to, aby si zařídili nové pasy. Mají na to měsíc.

„Času je sice dost, ale každý chce mít ruský pas co nejdřív. Proto ty fronty,“ vysvětluje Kosťa, který na dvorku čeká už dvě hodiny a vše potřebné má připravené v deskách.

Moc nevěří tomu, ze by se ještě dnes dostal na řadu. A i kdyby se mu to povedlo, bude pak zase čekat, až mu někdo z úřadu zavolá, že má pas hotový.

Krymští Tataři měnit pas nechtějí

A zatímco na tomto sevastopolském dvorku chtějí ruský pas všichni, o pár desítek kilometrů dál, v Bachčisaraji, ho nechce téměř nikdo. Tady totiž žijí krymští Tataři. A těm Rusko nikdy k srdci nepřirostlo.

„Ukrajina je moje vlast, žiji v ní, jak bych se jí mohl jen tak zbavit?“ kroutí hlavou padesátiletý Server, krymský Tatar. On by svůj ukrajinský pas za ruský rozhodně nevyměnil.

Vladimir Putin souhlasí s misí OBSE na Ukrajině. Na Krymu ji však nechce

Číst článek

Řada lidí na Krymu se bude muset rozhodnout, zda ruský pas a občanství přijmou, nebo ne. Kupříkladu státní zaměstnanci budou mít rozhodování obzvlášť těžké.

Buď se stanou občany Ruska se vším všudy a udrží si své zaměstnání, nebo si ponechají ukrajinský pas, ale potom zase nejspíš přijdou o práci.

Poloostrov Krym - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme