Festival Jeden svět nabídne v Olomouci i speciální projekce pro seniory

V Olomouci dnes začíná přehlídka filmů o lidských právech Jeden svět. Poté, co festival skončil v Praze, přesunul se do 33 měst po celé republice. Olomoučané se mohou až do neděle těšit na filmy, výstavu, koncerty či besedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden svět 2014 - festival dokumentárních filmů o lidských právech

Jeden svět 2014 - festival dokumentárních filmů o lidských právech | Foto: Český rozhlas

„Promítneme celkem 18 českých a zahraničních filmů. Budou z jedenácti zemí, například z Kanady, ze Švédska, z Finska, z Řecka, z Polska, z Francie,“ láká koordinátorka festivalu Lenka Bičová.

Hlavním cílem festivalu je podle ní informovat olomouckou veřejnost o současném dění. „Festival se hodně soustředí na současné události v zahraničí – na Ukrajině a v Sýrii. Soustředí se také na sociální témata a na témata, co hýbou světem. Naší ambicí je dělat divákům radost, ale ne všechny filmy jsou samozřejmě veselé,“ dodává.

Promítat se bude v kině Metropol a v Divadle hudby. Tématem letošního ročníku je práce. „Něco, co se nás všech týká, co všichni řešíme. Někoho práce stresuje, někoho naplňuje, někdo na ni teprve čeká, někdo ji hledá. Takže téma práce jako všeobecně spojující téma pro všechny,“ přibližuje Bičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O festival Jeden svět v Olomouci se zajímala redaktorka Radka Kvasničková

Novinkou bude promítání v rodinných a mateřských centrech i tři speciální projekce pro seniory. První bude pro klienty olomouckých klubů a penzionů, druhá pro obyvatele vesnic v okolí Olomouce a třetí zase vyzývá studenty, aby vyrazili za kulturou po boku babičky nebo dědečka.

„Chceme tím napravit obecnou představu o dnešní mládeži, která si svých prarodičů nevšímá a která na ně nemá čas. Proto jsme se snažili pro ně přidat film, který by je mohl zajímat. Seniorský speciál bude probíhat v sobotu v Divadle hudby,“ upřesňuje Bičová.

Chybět nebude ani pět debat s odborníky, zúčastní se jich například režisér Petr Hátle, architekt Tomáš Pejpek či Miroslav Patrik z Dětí Země. Festival začíná v 18 hodin v Divadle hudby.

„Představí se tam film Počátky, který festival Jeden svět uvedl ve světové premiéře. Autorkou je Linda Kalistová Jablonská. Jedná se o příběh slečen, které opustí výchovný ústav. Oslaví 18 let a čeká je cesta do života a do světa práce. My sledujeme, jak se uplatňují, jak se jim to daří a nedaří,“ říká Bičová.

Doprovodný program festivalu zahrnuje například dnešní Open party, středeční koncert pražské skupiny Hm v Jazz Tibet Clubu nebo výměnný bleší trh.

Radka Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme