Pozorování zvířat i elektrovozíky pro hendikepované nabídne nově národní park Šumava

Nabídnout lidem co nejvíce zážitků a zpřístupnit Šumavu všem si dala za cíl správa šumavského parku. Do projektů letos investuje čtyři sta miliónů korun. Za ty se prodlouží pátření cyklostrasa, vybudují nová zoologická střediska a nakoupí elektrovozíky pro hendikepované turisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelení říje je mimořádný zážitek nejen pro myslivce

Jelení říje je mimořádný zážitek nejen pro myslivce | Foto: Správa NP a CHKO Šumava, Marek Drha

„Lidé mají skutečně zájem o živá zvířata, která mohou pozorovat v jejich přirozených biotopech,“ říká ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek

Proto správa parku investuje letos nejvíce peněz do výstavby dvou zoologických středisek v Kvildě a Srní.

Zaměří se na jeleny, divoká prasata a vlky. Oproti pozorovacím obůrkám budou mít tato střediska určité výhody.

„Zvěř tam bude zavřená trvale, takže návštěvníci ji budou moci pozorovat nejen přes zimu. Bude se pohybovat poměrně volně,“ dodává Mánek.

Budou i nové naučné stezky, o mravencích a včele

Ti, kteří chtějí spojit pěší turistiku se získáním zajímavých informací o zvířatech, se mohou těšit také na další nové naučné stezky.

Ze Srní vede stezka věnovaná mravencům. V oblasti Borových Lad správa parku buduje ve spolupráci s místním včelařem stezku o včelách.

Národní park se chce otevřít i hendikepovaným. Umožní jim to elektrické vozíky, které správa nakoupila a také vyškolený průvodce.

Nové čtyřkolky Informační a strážní služby Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava | Foto: Národní park Šumava, Štěpán Rosenkranz

„Budeme nabízet atraktivní stezky pro imobilní občany. Spolu s průvodcem z řad osob ze zdravotním postižením,“ vysvětluje Mánek.

Národní pak vozíků koupil deset. Vyjíždět budou z Rokyta a Stožce podél plavebních kanálů.

Správa letos nezapomněla ani na cyklisty. V letošním roce se vybuduje další část páteřní šumavské cyklostezky ze Železné Rudy do Modravy. Cyklomagistrála se prodlouží o 15 kilometrů z Hůrky na Skelnou.

Národní Park Šumava | Foto: ČTK

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme