V kauze zmanipulovaných armádních zakázek padl první trest vězení

Krajský soud v Českých Budějovicích uložil první trest vězení za manipulaci armádních zakázek. Bývalého šéfa sekce majetku ministerstva obrany Václava Regnera poslal na tři roky do věznice s dozorem. Ostatní obžalovaní si vyslechli jen podmíněné tresty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupce Barnabáš Liška

Státní zástupce Barnabáš Liška | Zdroj: ČTK

Osm obžalovaných potrestal soud tříletými podmínkami, jednoho dvouletou podmínkou. Udělil také finanční postihy v řádu stovek tisíc korun.

V celé kauze tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy bylo obžalováno 52 lidí, kteří podle vyšetřování způsobili škodu 330 milionů korun.

Mezi obžalovanými je několik bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, podnikatelů a jejich zaměstnanců a několik právníků.

Při výběrových řízeních měli zvýhodňovat určité firmy, které pak za práci požadovali více peněz než konkurence.

Státní zástupce je spokojen

Podle soudu jde o organizovanou skupinu lidí, která se podílela mimo jiné na manipulaci zakázek plynofikace kotelny v Jindřichově Hradci.

Manipulovat měla i práce na ubytovně a středisku v Litoměřicích, výměny oken, rekonstrukce nebo zateplení střech na objektech v Praze, Pardubicích, Olomouci a Lipníku nad Bečvou.

„Dnešní rozsudek vyhověl jak podané obžalobě, tak i mému závěrečnému návrhu. Nemám důvod podávat odvolání,“ řekl po verdiktu soudu státní zástupce Barnabáš Liška.

Čtení rozsudků v rozsáhlé kauze kolem zakázek ministerstva obrany bude pokračovat až do čtvrtka. Verdikty nejsou pravomocné, obžalovaní se proti nim mohou odvolat.

Tři lidi soud už také zprostil obžaloby, respektive upustil od potrestání.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme