Rybáři na Přerovsku získali povolení k plašení a odstřelu kormoránů

Po loňských změnách v zákonech už rybáři nemají nárok na finanční kompenzace za škody způsobené kormoránem. Tento pták už totiž není chráněným druhem. V boji s úhlavním nepřítelem má rybářům pomoci povolení k plašení a odstřelu, které vydal přerovský magistrát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kormorán velký

Kormorán velký | Foto: Słavomir Staszczuk, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Jarní výlovy tovačovských rybářů, kteří patří k největším chovatelům ryb na Přerovsku, ukazují, že i letos půjdou škody napáchané kormorány do statisíců korun.

Povolení magistrátu má platit nejen pro oblast Tovačovska, ale také území kolem řek Bečvy a Moravy.

Podle referenta ochrany přírody magistrátu v Přerově Tomáše Eehla je nové povolení převratné v tom, že platí na pět let, stanovuje však přísná pravidla.

Střílet kormorány mohou od listopadu do února členové mysliveckých sdružení, a to maximálně do dvaceti procent z celého hejna.

„Měli by to mít usnadněné z administrativního hlediska, nemusí o každý zásah žádat samostatně,“ říká.

Tovačovští rybáři, kterým kormoráni dokážou zdecimovat i třetinu ryb, už mají zkušenosti, že samotný odstřel nestačí. Podle Jiřího Zahradníčka je třeba změnit i taktiku chovu.

„Využívat k zimování rybníků, byť jsou třeba nevyhovující z hlediska chovatelského, je to možné uhlídat,“ tvrdí.

Ryby na Přerovsku se tak budou častěji stěhovat. Jarní výlovy rybích násad a jejich stěhování do větších rybníků právě začaly.

Hnízdící kormoráni | Foto: Wikimedia Commons, Wojsyl

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme