Církve nepřistoupily na výhrady ČSSD a hnutí ANO, debata o restitucích zkrachovala

Církve neustoupí - expertní komise pro restituce končí. Církve nepřistoupily na žádné z výhrad, které měli sociální demokraté a hnutí ANO. Odmítají také snížení náhrad za nevydaný majetek o 13 miliard korun. KDU-ČSL už dřív řekla, že změny podpoří jen v případě, že se na nich obě strany dohodnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a generální sekretář biskupské konference Tomáš Holub hovoří s novináři  po jednání o revizi církevních restitucí

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a generální sekretář biskupské konference Tomáš Holub hovoří s novináři po jednání o revizi církevních restitucí | Zdroj: ČTK

Zástupci církví navrhli po čtvrt roce od prvního jednání ukončit činnost expertní komise, která se měla zabývat případnou změnou církevních restitucí. Nepřistoupili na žádné z výhrad, které k zákonu měly ČSSD a ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neúspěch jednání expertní komise přiblížila Lenka Jansová

Církve teď chtějí místo s politickými stranami jednat už jen s vládou - říká generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub:

„Vyzýváme Vládu České republiky jako ti, kteří jsou členové církevní části expertní komise, aby zahájila s církvemi a náboženskými společnostmi účastnými na práci této expertní komise oficiální jednání o kooperativním modelu další vzájemné spolupráce mezi státem a církvemi.“

Gajdůšková zvažuje zdanění finačních náhrad

Vedoucí vyjednávacího týmu Alena Gajdůšková z ČSSD pohrozila, že by se církvím mohly zdanit finanční náhrady, které dostávají za nevydaný majetek.

Chce také, aby měl na veškerý vydaný majetek - hlavně třeba na kulturní památky - předkupní právo stát:

Podle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, vládou předloženého Poslanecké sněmovně 18. ledna 2012 a schváleného dne 8. listopadu 2012, má být vrácen tzv. původní majetek, který církvím, náboženským společnostem a církevním právnickým osobám dříve patřil a o který v důsledku majetkových křivd v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 přišly.

„V této chvíli to formulujeme tak, že by se to mělo týkat všeho, co církve nabydou jako výsledek, nebo dopad zákona 428/2012 Sb., tedy zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Pak by to bylo na jednání a rozhodnutí státu, zda by nabídku stát přijal, nebo nepřijal,“ míní Gajdůšková.

To církve zcela neodmítly, ale tvrdí, že je čeká ještě dlouhá debata. Souhlasí jen s věcmi, které se už vyjednaly - tedy se zveřejňováním svého hospodaření.

Jsou také ochotny podřídit se finančnímu auditu.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat zpět nemovitosti v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Také se bude postupně snižovat příspěvek na podporu činnosti.

Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Církevní restituce | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podmínky církevních restitucí se nemění. Expertní komise ukončila svou činnost

Číst článek

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme