Český statistický úřad varuje firmy před falešnou nabídkou zápisu do RES

Český statistický úřad zaznamenal podvodné nabídky zápisu do Registru ekonomických subjektů, které vypadají jako oficiální formuláře a vyžadují placení poplatků. Zápis do RES je ale zdarma. Statistici proto firmy před falešnými dokumenty varují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jde o komerční nabídky k registraci mezi ekonomické subjekty, takzvaná registrace nově vzniklého podnikatelského subjektu.

Zasílaný formulář připomíná oficiální výkaz statistického úřadu. Nejen svou stylizací, ale také typem písma.

Po firmách požaduje zaplacení poplatků v řádu až desítek tisíc korun. Se statistickým úřadem ale takové nabídky nemají nic společného.

„Zaslaný formulář je stylizován do podoby, která nápadně připomíná oficiální dokument statistického úřadu a v hlavičce je uveden Registr ekonomických subjektů. Skutečné formuláře ČSÚ jsou však opatřeny logem a kontaktními informacemi,“ varuje mluvčí Jan Cieslar.

Skutečná registrace firmy u statistického úřadu je navíc zdarma, protože podniky z toho nemají žádný užitek. Zápis do registru označovaného jako RES nikdy nebyl a není zpoplatněný.

„Proto chceme firmy upozornit, aby pečlivě sledovaly, kdo, co a za kolik jim v zasílaných dopisech vlastně nabízí. Dotazník pro rok 2014 bude ČSÚ společnostem zasílat výhradně elektronickou formou, a to přibližně v polovině roku. Oproti minulým letům je jednodušší a kratší,“ připomíná Cieslar.

Co je to RES?

RES je veřejný seznam, do kterého se podle zákona o státní statistické službě musí zapsat všechny ekonomické subjekty.

„Takzvaným ekonomickým subjektem je každá právnická osoba, fyzická osoba s postavením podnikatele a organizační složka státu, která je účetní jednotkou. Data v RES se průběžně aktualizují a jsou dostupná na internetových stránkách. Registr slouží výhradně pro statistické účely,“ zdůrazňuje mluvčí ČSÚ.

Statistici radí podnikům, aby se v případě pochybností obrátily rovnou na informační servis úřadu. Tam zjistí, zda formulář je skutečně z ČSÚ, nebo ne.

Podobných případů je ale více. Rozmáhá se také posílání faktur s výhrůžkou soudu, pokud nebudou rychle zaplaceny. Přitom dodavatel je pouze fiktivní nebo s podnikem nikdy neobchodoval.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme