Po léčbě potřebují závislí i pracovní perspektivu. S tím pomáhá budějovické centrum Prevent

Lidé závislí na drogách nebo hracích automatech nemají vyhráno ani po léčení. Potřebují si najít práci, která jim dává řád i prostředky k životu. Bez vzdělání a s kriminální minulostí je to ale těžké. Pomoc jim proto nabízejí občanská sdružení, jako je třeba Jihočeský Prevent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontaktní místnost občanského sdružení Prevent

Kontaktní místnost občanského sdružení Prevent | Foto: Občanské sdružení Prevent

Doléčovací centrum Prevent v Českých Budějovicích je připraveno na obě pohlaví. V patře mužském i ženském jsou dva pokoje pro dva klienty, jeden pokoj pak nabízí komfort třem. K dispozici je i společenská místnost s televizí a internetem.

„Klienti hledají na internetu práci,“ říká terapeutka Lenka Zelenková.

Klienti v Preventu bydlí a účastní se skupinových terapií. Díky grantu Evropské unie se mohou zapojit do resocializačního programu, ve kterém jim odborníci pomáhají najít si a udržet práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum Prevent v Českých Budějovicích navštívila Mária Pfeiferová

Ivan Dubský byl sem let závislý na pervitinu, alkoholu a „všem jiném, co ulice nabízela“.

„Bydlel jsem v dost těžkých podmínkách: po lesích, na skalách, všude, kde se dalo, přes zimu. Takže to nebylo tak lehké. A pak jsem si řekl, že to asi není ta správná cesta. Rozhodl jsem se, že s tím přestanu,“ vzpomíná Ivan Dubský.

Má za sebou léčení a za pomoci odborného asistenta Preventu Martina Klajna si našel práci dělníka v českobudějovické logistické firmě.

„Jedna z prvních věcí je, že uděláme životopis, projdeme jejich pracovní historii, zjistíme, s čím mají zkušenost, co můžou dělat, co dělali. A potom ještě je důležité se naučit zorientovat v nabídce, protože nabídka bývá plná různých magických slov,“ říká Martin Klajn a dodává, že klíčová je i práce s motivací klienta, aby byl v hledání trpělivý.

Prevent má prostředky na tuto specifickou službu díky grantu Evropské unie. Až v polovině příštího roku skončí, nebude moci klientům s hledáním práce pomáhat.

„Bez něj bych to určitě nezvládl,“ oceňuje pomoc Ivan Dubský s tím, že nejcennější pro něj byla právě pomoc s motivací.

S financováním služeb pro závislé na návykových látkách mají Prevent i další organizace problém. Podpora od státu i krajů a obcí je každý rok nižší.

Mária Pfeiferová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme