Nejvyšší trest za údajné manipulace armádních zakázek je pět let, obžalovaní se mohou odvolat

Poslední desetičlennou skupinu obžalovaných potrestal dnes českobudějovický soud nejpřísněji. Václav Krajíček, který podle soudu celou skupinu organizoval, dostal pětiletý trest odnětí svobody. Kromě toho soud udělil pokuty až do výše jednoho milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta (ilustrační foto)

Pouta (ilustrační foto) | Foto: Městská policie Kladno

Celkem sedm obžalovaných v celé kauze si vyslechlo nepodmíněné tresty. Nejvyšší trest pět let odnětí svobody udělil soudce podnikateli Václavu Krajíčkovi.

Podle státního zástupce Barnabáše Lišky byl právě Krajíček motorem celé organizované korupční skupiny.

„Tresty, které byly uloženy, jsou v podstatě v souladu s návrhem, který jsem podával,“ konstatoval Liška, pro kterého to byl dosud nejsložitější případ kariéry.

Obhájci obžalovaných si ale ponechali lhůty na odvolání. S výší trestu pro svého klienta například nesouhlasí jeden z obhájců František Pohanka.

V celé kauze tendrů Vojenské ubytovací a stavební správy bylo obžalováno 52 lidí. Podle vyšetřování způsobili škodu za 330 milionů korun. Proces trval od září 2012 a spis měl přes 40 tisíc stran.

„V každém případě budu klientovi navrhovat, aby se odvolal,“ řekl Pohanka. Stejně se vyjadřovali i další obhájci. Rozsudky tak zatím nejsou pravomocné.

Při výběrových řízeních měla organizovaná skupina zvýhodňovat určité firmy, které pak za práci požadovali více peněz než konkurence.

Mezi obžalovanými bylo několik bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, podnikatelů a jejich zaměstnanců a několik právníků.

Martin Pokorný, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme