Svitavská nemocnice hostí dvoudenní seminář o chirurgii středního ucha

Odborníci z celé republiky se během dvoudenního semináře ve svitavské nemocnici seznamují s moderními metodami v oblasti chirurgie středního ucha. Operační zákroky přenášejí kamery v přímém přenosu do zasedací místnosti a účastníci semináře o nich mohou přímo na místě diskutovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace středního ucha

Operace středního ucha | Foto: Archiv ORL nemocnice Svitavy

„Právě se operuje sedmileté dítě s chronickými zánětlivými změnami ve středouší, které by teoreticky výhledově mohly poškodit sluch,“ popisuje primář svitavského ORL Libor Sychra.

Akutní zánět středního ucha je podle něj u dětí velmi častý. „Samozřejmě ne u všech dětí problémy přejdou do chronického stavu. Setkáváme se s tím denně v ambulancích,“ konstatuje.

Operace není bolestivá. Děti se operují v celkové narkóze a po probuzení je může pobolívat jedině kožní řez.

Přehrát

00:00 / 00:00

Operaci ve svitavské nemocnici sledovala i reportérka Věra Pavlasová

A jak je to s dospělými? „Problémy dospělých začínají většinou už v dětském věku. Když se nepodaří potíže vyřešit už v dětství, mohou gradovat a projeví se až v dospělosti,“ varuje lékař a dodává:

„Jsou to pacienti s chronickým středoušním zánětem, který je ohrožuje jednak zhoršením sluchu, trvalou nedoslýchavostí, případně možnými zánětlivými nitrolebními komplikacemi, což mohou být až život ohrožující stavy.“

Renata Prokopová z Havlíčkova Brodu čeká, jak operace jejího syna dopadne. Je prý velmi nervózní. Na podzim si všimla, že dítě hůř slyší, a s operací, kterou jí lékaři doporučili, neváhala. „Když dítě hůře slyší, je to do života problém,“ říká.

Na operaci čeká také Jana Bártová z Vysokého Mýta. „Už to chci mít všechno za sebou, problémy se sluchem mám od dětství,“ vysvětluje.

Jediná akce v republice

Operovat dnes bude i přednosta pardubického ORL Jan Mejzlík. „Budu operovat nemocnou, která má chronický středoušní zánět levého ucha, dlouhodobé výtoky a zhoršující se nedoslýchavost,“ popisuje.

Podobná akce je jedinou v republice. „Nechceme Svitavám konkurovat, obzvlášť teď, když budeme ve společném konsorciu. Jedna akce tohoto typu na region úplně stačí,“ míní Mejzlík.

V průběhu kurzu odoperují ve svitavské nemocnici šest pacientů.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme