Drama na pozadí hlučínských dějin připravilo Národní divadlo moravskoslezské

Národní divadlo moravskoslezské dnes v české premiéře uvádí inscenaci Za vodou. Na příběhu jedné nenaplněné lásky přibližuje pohnuté dějiny Hlučínska, neboli Prajzské. Premiéře předcházely desítky hodin autentických rozhovorů, výstava a také filmový dokument.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Antonína Dvořáka

Divadlo Antonína Dvořáka | Foto: F. Tichý

„Osudy kraje se promítají do osudů lidí. Je to o chlapci, který, ač sám není Němcem, musí narukovat do války. Doma má těhotnou ženu. Ta hraje, co všechno z toho vzejde,“ představuje děj dramaturg Marek Pivovar.

Syrové drama o dějinách Hlučínska, které několikrát v historii změnilo státní příslušnost, pochází z pera známého režiséra Davida Jařaba, který scénář vytvořil pro Národní divadlo moravskoslezské na zakázku.

„V době, kdy jsme ho oslovili, tak jsme už věděli, že se podílí na výstavě v muzeu v Hlučíně, kde jsou lidé z Hlučínska. Tehdy tam točil dokument, kde vyzpovídal veliké množství pamětníků a útržky z jejich vyprávění jsou ve hře poznat. David Jařab má k tématu velice blízko. On sám je vlastně odsud, žil v Ostravě a na prázdniny jezdil na Hlučínsko,“ představuje autora dramaturg.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové inscenaci Národního divadla moravskoslezského natáčela redaktorka Kateřina Daňková

Jeho nové drama Za vodou ale nemá ambice v prvním plánu vyprávět o hlučínských dějinách, dodává režisér Štěpán Pácl. V inscenaci nás totiž zavádí do obří kartotéky, kde se postupně skládá mozaika celého příběhu.

„Člověk může mít pocit, že se mu tento příběh mohl stát kdekoliv. Na druhou stranu tam jsou okamžiky, které právě nejsou úplně běžné. Že vybočují z toho, co o situaci po druhé světové válce víme. My jsme se v inscenaci rozhodli jít hlavně po příběhu, protože to je motor celé hry,“ upřesňuje Pácl.

Herec z Hlučínska

Ústřední postavou je v příběhu mladík Gerhard, který jako stovky dalších musí po připojení Hlučínska k Německé říši narukovat do wehrmachtu.

„Ta role je nádherná. Kdyby tam nezasáhla válka, tak bych asi chtěl být Gerhardem a žít v té době,“ přeje si herec Ivan Dejmal, který až při studiu role zjistil, že má také kořeny na Hlučínsku.

Kromě Ivana Dejmala se na jevišti představí ještě Veronika Lazorčáková, Tereza Richtrová, Tomáš Jirman nebo také sám režisér Štěpán Pácl, který musel na poslední chvíli zaskočit kvůli zranění v souboru.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme