Šumperští školáci si zkusili chemické obleky či samopal, vojáky byli na den

Zástupci armády a ministerstva obrany připravili pro žáky Základní školy Sluneční v Šumperku speciální program. Kromě historie se školáci dozvěděli o zahraničních misích a co dělat při povodních nebo rozsáhlém požáru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

„Když jsem byl malý, hrozně jsem chtěl být vojákem. Pak jsem si uvědomil, že to není tak jednoduché. Díval jsem se na jeden dokument a viděl, jak je to strašně obtížné,“ říká téměř třináctiletý žák Miroslav Poštolka.

Česká armáda je od ledna 2005 plně profesionální a o znovuzavedení základní vojenské služby se neuvažuje, což trochu mrzí čtrnáctiletého Matěje Hajslera. „Myslím, že by to bylo dobré, že bych se stal víc chlapem,“ směje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ivo Opletal sledoval, jak školáci zkoušeli být vojáky

Do škol se ale po letech vrací branná výchova. Dříve narození pamatují, jak běhali s igelitovými pytlíky na rukou a na nohou a hledali protiatomový kryt. Současná podoba výuky je ale jiná a nejde o jediný předmět. Vybrané základní školy navíc objíždí vojáci, kteří byli právě dnes v Šumperku.

V rámci ukázek si někteří žáci vyzkoušeli speciální obleky. Dostat se do nich i s dýchacím přístrojem vyžadovalo pomoc dvou vojáků.

„S tímhle může ten, který ho používá, do prostoru, kde není kyslík. Protože má na zádech kyslíkové přístroje. Je to vlastně jakoby potápěč ve vzduchu,“ říká kapitán Radim Prokop ze sedmé mechanizované brigády.

Děti podle ředitele Základní školy Sluneční Hynka Pálky zajímá nejvíc to, co si můžou vyzkoušet. „Takže necháváme kolovat masky, ochranné obleky. Ale úplně nejzajímavější je pro ně to, když se můžou do obleků navléct.“

Pálka je přesvědčený, že podobná výuka má smysl a přidává nedávnou zkušenost. „Minulý rok došlo k dopravní nehodě, kdy žák šel mimo přechod a vběhl pod auto. Naštěstí vše dopadlo dobře. Ale zrovna jsem se u toho nachomýtl s dětmi a hned jsme zavolali do nemocnice a na policii. Takže to byl takový konkrétní příklad, kdy děti viděly, jak se dá rychle zasáhnout,“ dodává Pálka.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme