Studenti z Opavy se snaží o neobvyklý rekord: 250 fyzikálních pokusů za 24 hodin

Studenti Mendelova gymnázia v Opavě se dnes pokusí o další zápis do knihy rekordů. Poprvé se jim to podařilo, když vyučovací hodina fyziky trvala neuvěřitelných 37 hodin. Také tentokrát půjde o fyziku, ale v laboratoři. Během 24 hodin chtějí studenti předvést 250 pokusů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve skutečnosti Teslův transformátor vysílal do okolí energii, která procházela zářivkami a reagovala s fluorescenčním povlakem na jejich vnitřní straně.

Ve skutečnosti Teslův transformátor vysílal do okolí energii, která procházela zářivkami a reagovala s fluorescenčním povlakem na jejich vnitřní straně. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Student Daniel Štěrba nezapře, že je fyzik tělem i duší. 40 tisíc voltů při pokusu s Teslovým transformátorem prý steče jen tak po kůži.

Podobných technických lahůdek si studenti připravili 250. 24hodinový maraton pokusů pro veřejnost začne v pravé poledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do fyzikální laboratoře se vypravil redaktor Martin Knitl

„Pokusy jsou z nejrůznějších oborů fyziky od kapalin přes elektřinu a tření. Všechny jsou jedinečné,“ ujišťuje další studentka Mendelova gymnázia v Opavě Martina Buchalová.

Jeden fyzikální experiment bude střídat druhý, to vše pod přísným dohledem komisařů. „Bude to potom zaneseno do české knihy rekordů,“ dodává studentka.

Připravené jsou i záložní varianty, například kdyby selhaly zásuvky. Náhradníci budou mít k dispozici na elektřině nezávislé šikmé plochy nebo kladkostroje.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme