Rusko vrátí Ukrajině vojenskou techniku, kterou zabralo při invazi na Krym

Ruská armáda také vrátí Ukrajině zabavenou vojenskou techniku. Ruské ministerstvo zahraničí také oznámilo ukrajinskému velvyslanectví v Moskvě, že ruší dohody o pronájmu sevastopolského přístavu i smlouvy upravující přítomnost Černomořské flotily na Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské lodě v Sevastopolu

Vojenské lodě v Sevastopolu | Foto: Robert Mikoláš

„Žádám o vaše povolení začít s předáním zbraní a vojenské techniky Ukrajině,“ předpisově požádal ministr obrany Sergej Šojgu prezidenta Vladimíra Putina. Ten si nechal upřesnit, že Rusko Ukrajině vrátí lodě i letadla.

Rusko získalo při invazi na Krym asi 60 ukrajinských lodí. Vrátit je chce proto, aby se vyhnulo sporům s Kyjevem u mezinárodních soudů.

Přestože Rusko zpočátku svou vojenskou přítomnost na Krymu mimo sevastopolskou základnu popíralo, prezident Putin pochválil armádu za její výkon:

Přehrát

00:00 / 00:00

O ruských krocích vůči ukrajinské armádě natáčel zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín

„Nedávné události na Krymu byly důležitou zkouškou. Ukázaly kvalitativně novou úroveň našich ozbrojených sil i vysokou morálku jejich příslušníků.“

Zprávy o koncentraci armády na ukrajinské hranici ruští politici nekomentovali.

Rusové na Krymu zadržovali některé vojáky, v současné době už jsou všichni na svobodě.

Část vojáků už se během noci vrátila do Kyjeva, ostatní je budou následovat a podle slov úřadujícího ukrajinského prezidenta Olexandra Turčinova je v metropoli čeká vřelé přijetí.

„Důstojníci, kteří projevili statečnost a pevný postoj, budou povýšeni. Chci, aby bylo jasné, že žádný důstojník nebo voják nezůstane bez ochrany. Všichni budou dál bránit Ukrajinu,“ řekl na půdě ukrajinského parlamentu prezident Turčinov.

Ukrajinští vojáci na většině vojenských základem zůstávají. Na Krymu jich je kolem 20 tisíc | Foto: Reuters

Podle západních bezpečnostních agentur Rusko posiluje svou vojenskou přítomnost při hranicích s Ukrajinou.

V pohraničních oblastech je prý zhruba 30 tisíc ruských vojáků, což je o plnou třetinu víc, než před týdnem. Některé zdroje uvádějí ale až trojnásobek.

V Kyjevě se v minulých dnech dostali do konfliktu s ukrajinským ministerstvem vnitra radikálové. Včera jich zhruba patnáct set protestovalo před ukrajinským parlamentem a žádalo odstoupení ministra vnitra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším vývoji v Rusku a na Ukrajině hovořil zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín

Radikální Pravý sektor a další organizace, které se zrodily na kyjevském Majdanu, žádají rychlejší vývoj, než jsou politici schopní jim zajistit.

Zejména jim vadí to, že ukrajinské zvláštní síly, jednotky Sokol, v přestřelce zabily jednoho z vůdců Pravého sektoru na západní Ukrajině. Byl stíhán na různé výtržnosti, podle ruské prokuratury navíc bojoval na straně povstalců v Čečensku.

Ukrajinská vláda si tak proti sobě postavila nejradikálnější část Majdanu. Pokusili se v noci proniknout do budovy parlamentu. I nadále požadují odstoupení ukrajinského ministra vnitra.

Postup ruské invaze na Krym - chronologický grafický přehled | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme