Většina jihočeských hradů a zámků se otevře o víkendu. Lákají na nové expozice nebo zákusky

Návštěvnická sezóna na jihu Čech začíná prvního dubna. Většina jihočeských hradů a zámků ale otevře své brány už tento víkend. Některé z nich návštěvníky lákají na nové expozice nebo obnovené interiéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rožmberk

Rožmberk | Foto: Josef Šmejkal

„Takovou opravdu perličkou bude replika popravčího meče. I ten si budou moci návštěvníci potěžkat, vzít do ruky, seznámit se s ním zblízka,“ láká do katovny kastelánka Rožmberka Andrea Čekanová.

Kastelán dačického zámku Jan Mikeš se vydává zcela opačnou cestou.

V letošním roce totiž v zámeckých prostorách otevřou cukrárnu. Tam budou zákusky vyrobené podle starých receptur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní novinky hradů a zámků na jihu Čech představuje redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

„Máme spoustu kuchařských knih – původních dalberských. Některé jsou ručně psané. Obsahují spoustu velmi zajímavých mimo jiné i cukrářských receptů. Například jednu z nich si psala Karolina Dalbergová. Uvedené suroviny by dnešní dietology asi zvedly ze židle, ale výsledek stojí za to,“ prozrazuje Mikeš.

Druhou návštěvnickou trasu na zámku Hluboká oživí dvoupatrové a třípatrové dorty. Podle kastelána Miroslava Pavlíčka tyhle cukrářské výrobky na rozdíl od těch dačických ale k snědku nebudou:

„Dorty nejsou ani z perníku, ani z cukru. Jsou z polystyrénu. Jsou zdobeny materiálem, který se používá pro výrobu filmových atrap. Jsou vyrobené z látky, která vydrží třeba deset let. Jsou to barokní dorty z 19. století, které se v té době vyráběly.“

Zámek Hluboká nad Vltavou | Foto: Jan Rosenauer

V Nových Hradech se letos mohou pochlubit obnovenými interiéry.

„Pro návštěvníky jsme zrestaurovali místnost ve druhém poschodí jihozápadní věže. Ta místnost je gotická, v rané renesanci byla upravena. Z té doby se nám tam dochovala originální renesanční omítka, která byla zrestaurována. V tuto chvíli je to jedna z nejstarších odhalených omítek na nových hradech,“ mluví o výjimečné události kastelán Jan Smolík.

1. dubna - tedy v den oficiálního začátku návštěvnické sezóny - zpřístupní své stálé expozice také klášter ve Zlaté Koruně a Státní hrad a zámek v Českém Krumlově.

Státní hrad Nové Hrady | Foto: Národní památkový ústav

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme