Katedrálu Božského spasitele čeká největší oprava v historii, stane se pak volně přístupnou

Stavaři se už brzy pustí do výměny střechy, oprýskané fasády, prasklin ve zdech či drolících se soch na průčelí církevní stavby. Radikálně prohlédne i interiér. Po rekonstrukci se má navíc stát volně přístupnou. Zatím si ale mohou lidé hlavní oltář a vzácné obrazy prohlédnout jen zdálky od zamřížovaného vchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě | Foto: www.ostrava.caritas.cz

„Prostředí by už mělo odpovídat dnešní době, takže u hlavního vchodu budou například vestaveny sociální zařízení. Bude upravena jedna boční kaple, kam lidé budou moci během celého dne přijít a soukromě se modlit,“ říká zdejší farář Josef Plaček.

Pomodlit se sem pravidelně přichází i pan Dušan. Z toho, že bude katedrála za rok po většinu dne otevřena všem příchozím, má trochu strach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánované rekonstrukci ostravské katedrály zjišťovala Iva Havlíčková

„Bojím se toho, protože tu jsou hodně vzácné věci a lidé dnes, víte jak to je, všechno mizí,“ vysvětluje.

Biskupství ale myslí i na to, návštěvníkům bude nově k dispozici průvodce, který dohlédne také na pořádek. Turisté, kteří se zajímají o sakrální památky, si tak budou moci nádherný interiér v klidu zblízka prohlédnout.

„Člověk tu potkává i lidi, kteří běžně nechodí do kostela, ale chrámová architektura a prostor jako takový má něco do sebe. Možná, že i setrvání v tichu, v tom dnešním shonu, činí kostel důležitějším, než si všichni myslíme,“ dodává Josef Plaček s úsměvem.

Právě teď biskupství hledá firmu, která se náročné rekonstrukce za zhruba 60 milionů korun ujme. Hotová by měla být zhruba za rok.

Anna Maňourová, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme