Zápasníci odjíždějí na evropský šampionát s medailovými vyhlídkami

Čeští zápasníci chtějí na evropském šampionátu ve finském Vantaa napravit předcházející nepovedenou sezonu. Devítičlenná výprava bude ve Finsku bojovat nejen se soupeři, ale i s novými pravidly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko-římský zápas

Řecko-římský zápas | Foto: Wikimedia Commons

„Jako člověk, který tomu rozumí, vidím, že jsou změny dobře nastavený, i když nejsou konečný. Mám informace o tom, že k dalším změnám ještě dojde, ale ty můžou proběhnout až po dalších krocích, který jsou navázaný na reorganizaci mezinárodní zápasnické organizace FILA,“ vysvětluje trenér reprezentace v řecko-římském zápase Marek Švec.

Ten je také posledním medailistou z velké mezinárodní akce a v koutku duše věří, že by po generační obměně týmu mohli Češi dovézt z Vantaa medaili. Jednou z nadějí je v kategorii do 75 kilogramů Petr Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápas je po změně pravidel akčnější, méně se taktizuje, tvrdí česká medailová naděje Petr Novák

„Já si myslím, že to je lepší, než to bylo předtím. To bylo hodně silový, hodně se taktizovalo a čekalo se jenom na partnera. Teď je to takový akčnější, myslím, že to je lepší,“ říká český zápasník, který na nedávném kvalitně obsazeném turnaji v Srbsku skončil třetí.

Změny v pravidlech, které přineslo nové vedení mezinárodní zápasnické federace, ale možná ještě nejsou konečné.

„Až teprve dojde k ustálení situace, která vznikla po tom incidentu, kdy nás vyšoupli z olympijských her. Až se situace uklidní a nové vedení získá dostatečnou podporu, tak bude dělat další kroky, další změny pravděpodobně i v pravidlech. A doufejme, že zase tím správným směrem,“ věří Marek Švec, kterého samozřejmě těší, že doba, kdy se zápas dostal mimo program letních olympijských her, byla jen několik měsíců.

A hrozba MOV podle něj nakonec tradičnímu sportu prospěla, protože nová pravidla vedou sportovce k aktivitě, minimalizují náhodu a hlavně jsou přehlednější pro diváka.

„Dosavadní systémy dávaly rozhodčím velkou možnost ovlivňovat utkání. Byla tam i loterie, kdy se při nerozhodném stavu losovaly balónky. Červená, modrá, jestli bude útočit ten nebo ten, praštíme ho koštětem,“ vzpomíná s nadhledem na stará pravidla Marek Švec.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme