Lužnice byla slavnostně odemčena, akce přilákala rekordní počet vodáků

Vodáci na jihočeské řece Lužnici dnes zahájili novou sezonu. Na slavnostním ranním odemykání řeky se sešel rekordní počet účastníků. Kolem desáté hodiny se už první posádky vydaly na dvanácti kilometrovou trasu s cílem v kempu Majdalena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odemykání řeky Lužnice

Odemykání řeky Lužnice | Foto: Mária Pfeiferová

Loni na podzim zazvonil zvon a předseda vodáků v Suchdole nad Lužnicí Karel Böhm řeku zamknul. Jedinou výjimkou, kdy se vodáci v zimě na řeku vrátili, byly vánoce.

I proto se většina vodáků nemohla dočkat, až opět budou moci vyplout. Možná také díky slunečnému počasí se dnes v Suchdole sešel rekordní počet lidí – minimálně 200 lodí a 500 vodáků nebo přihlížejících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo na místě sledovala Mária Pfeiferová

Lužnice by měla být bez problémů sjízdná, podle vodáků je vody tak akorát. Faktem ale je, že většina lodí přímo v Suchdole dřela o dno.

Mezi klasickými kánoemi bylo možné zahlídnout rafty a dokonce i dva vojenské čluny, jejichž posádka na Lužnici pořádala cvičení.

Odemykání Lužnice je spíše místem setkání vodáků než sportovní událostí. Nutností jsou samozřejmě i společné zastávky, potvrzuje jeden z účastníků.

„Koupili jsme maso, abychom si mohli uprostřed řeky udělat společenskou svačinu. Na břehu v půlce cesty je táborák,“ popisuje.

Dnešní trasa má dvanáct kilometrů a vodáky čeká kromě zastávky na opékání buřtů cíl v kempu Majdalena.

Mária Pfeiferová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme