Studenti soutěžili v Třešti v jedné z nejtěžších mysliveckých disciplín – vábení jelenů

Budoucí mladí lesníci a myslivci soutěžili v Třešti na Jihlavsku v troubení a vábení jelenů. Vedle vábení laně nebo třeba lišky, na kterou nejlépe platí hlas kňourajícího zajíce, je vábení jelena považováno za nejtěžší mysliveckou disciplínu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž ve vábení jelenů

Soutěž ve vábení jelenů | Foto: Olga Štrejbarová

Studenti a budoucí lesníci z Česka i Slovenska soutěžili v budově třešťského učiliště v troubení. Jen o dvě patra výš probíhalo další klání, tentokrát ve vábení.

K vábení se používají speciální nástroje zvané řevnice. Ty mohou být vyrobeny ze dřeva, plastu nebo třeba vystrouhaného rohu maďarského skotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vábení jelenů si osobně vyzkoušela Olga Štrejbarová

Jakkoliv to může znít legračně, je to velmi náročný koníček a tradice, kterou se snaží organizátoři už pátého ročníku mezinárodní soutěže právě tímto kláním udržet.

„Vábení je kumšt myslivce, který čím více času v lese stráví, tím lépe zná přírodu, chování zvěře a její zvuky,“ vysvětluje jeden z účastníků soutěže Lukáš Linhart.

Zatímco v troubení soutěžil víceméně stejný počet dívek jako chlapců, vábení je považované ryze za mužskou disciplínu.

Mezinárodní soutěž, kterou pořádá Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze, se snaží udržet u studentů mysliveckou tradici a zlákat veřejnost, o kterou ani tentokrát nebyla nouze.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme