Je to bikeová Tour de France, váží si vítězství v Cape Epic Kristián Hynek

Podruhé za sebou vyhrál český biker etapový závod Cape Epic. Kristián Hynek při své premiéře napodobil loňský úspěch Jaroslava Kulhavého a triumfoval ve dvojici s Němcem Robertem Mennenem. Boj to byl až do poslední etapy, i když vítězná dvojice nakonec porazila nejbližší pronásledovatele o více než 10 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristián Hynek

Kristián Hynek | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Pocit je úžasný. Budu to řadit na stejnou úroveň jako třetí místo z mistrovství světa a první místo z mistrovství Evropy,“ raduje se Kristián Hynek.

Žádný jiný etapový závod na horských kolech nemá lepší pověst a větší prestiž než Cape Epic. Podle Hynka ale více než 700 kilometrů dlouhá trať není tou nejnáročnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklista Kristián Hynek vyhrál etapový závod bikerů Cape Epic

„Je největší, nejslavnější, ale není úplně nejtěžší. Jsou i závody, které jsou rozptylově těžší. Cape Epic dělá konkurence. Sestava je vždycky hvězdná. Jsou tady mistři světa z maratonu a cross country. Je to taková bikeová Tour de France,“ vysvětluje Kristián Hynek, čeho spolu s parťákem Robertem Mennenem dosáhl.

Loni triumfoval olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý, letos byli čeští fanoušci hodně zvědaví na to, co předvede ještě před půl rokem silničář František Raboň. Od Hynka se vítězství nečekalo, mezi černé koně závodu ale patřil.

„Ostatní museli počítat, že nás tým bude silný. A i když jsme nebyli řazení mezi největší favority, tak se s námi určitě počítalo. My jsme to potvrdili, a o to je vítězství příjemnější, že i z role menších favoritů jsme dokázali vyhrát,“ těšilo třiatřicetiletého cyklistu.

Absolvent FAMU si scenérii užít nestihl

Závod divočinou má své kouzlo a půvab. Ale spíše jen pro ty, kteří ho nejedou s ambicemi na čelní umístění. Je to podobné jako při maratonu, kdy ti nejlepší také nevnímají krásy města, kterým běží. Ani Kristián Hynek, absolvent filmové a televizní produkce na FAMU, se tak nestíhal kochat scenériemi, které mu Cape Epic nabízel.

„Byla tak jedna etapa, kterou jsem si vychutnal. Byl jsem schopen sledovat okolní panoramata krajiny, která jsou opravdu nádherná. Závod je jinak vyhrocený, stresu je tam dost a člověk musí být stoprocentně soustředěný, aby neudělal chybu.“

Na Hynka po africkém dobrodružství čeká i oslava, která je svým způsobem nutností a zároveň díkůvzdáním, aby se neurazila božstva.

„Bude to neoficiální párty od organizátorů, kde nemůžeme chybět. Dokonce se nazývá devátá etapa Cape Epic. V úterý letím domů. Strašně se těším na rodinu. Přítelkyni a syna jsem neviděl téměř měsíc,“ přiznává Kristián Hynek.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme