Kamiony mířící do Velké Británie nově zaplatí mýtné, pocítí to i čeští dopravci

Velká Británie ode dneška zpoplatňuje užívání silnic a dálnic pro nákladní auta registrovaná v cizině. Poplatek musejí řidiči vozů nad 12 tun uhradit dřív, než vstoupí na britskou půdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vážení kamionu pomocí mobilní jednotky na dálnici D1 u Ostravy

Vážení kamionu pomocí mobilní jednotky na dálnici D1 u Ostravy | Zdroj: ČTK

Ceny jsou odstupňované podle celkové hmotnosti vozidla, konfigurace náprav a doby strávené na britských komunikacích. K dispozici je denní, týdenní, měsíční a roční povolenka.

Částku je možné uhradit na trajektu nebo na servisních místech. Nejčastější zřejmě bude platba online přes portál operátora Northgate Public Services.

Systém má řidiči nabídnout vždy tu nejvýhodnější sazbu. Na palubní desku nebo na čelní sklo se nemusí lepit ani pokládat viněta nebo potvrzení o platbě.

Neplatičům hrozí odstavení vozidla nebo pokuta 300 liber.

Zdražení pocítí i někteří čeští dopravci. „Je to nepříjemná zpráva jako každé zvýšení nákladů, nicméně Evropa jde tímto směrem, takže se nemůžeme divit, že i Británie zavedla zpoplatnění,“ uvedl Martin Felix ze Sdružení dopravců Česmad Bohemia.

Kvůli zdražení dopravy musí dopravci měnit kalkulace. „Jsou zákazníci, kteří připlatí, aby se to pokrylo, a pak jsou zákazníci, kteří připlatí částku, ale ne tak vysokou. Musíme se přizpůsobit té ceně, abychom na tom my jako dopravci netratili,“ podotkl Ondřej Čagánek ze společnosti Nera Hořovice.

Jiří Hošek, Eva Kézrová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme