Trumfy proti Bayernu? Old Trafford a památné finále, věří v Manchesteru

Dvěma hodně zajímavými duely startuje v úterý čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů. Ve španělském derby dojde na souboj Barcelony s Atlétikem Madrid. Nejen pro milovníky statistik a historie se ale mnohem důležitější bitva strhne v Manchesteru. Místní United zde hostí obhájce titulu - mnichovský Bayern. Tým, na který mají 15 let staré, stále ale hodně živé a příjemné vzpomínky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči United během přípravy na ostře sledovaný souboj s německým gigantem

Hráči United během přípravy na ostře sledovaný souboj s německým gigantem | Zdroj: Reuters

Psal se 26. květen 1999 a na barcelonském Nou Campu šlo už o vítězství v prestižní Lize mistrů. Mnichovský Bayern vedl po trefě Baslera už od 6. minuty, navíc těsně před koncem řádné hrací doby trefili Němci břevno anglické brány. Pak ale přišlo nastavení, které se zapsalo do dějin fotbalu. Toho německého černým písmem.

V úvodní minutě nastavení vyrovnal Sheringham a o další dvě minuty později rozhodl bláznivý duel ve prospěch United věčný náhradník Olle Gunnar Solskjaer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hráči United se Bayernu nebojí. Pomoct jim můžou i vzpomínky na památné finále

Z minulosti, ani takto hvězdné, se ale nedá žít věčně. 15 let po velkém vítězství je anglický velkoklub ve zcela jiné pozici. Už jej nevede Sir Alex Fergusson a už ani na fotbalové mapě rozhodně neznamená takový postrach pro soupeře. Platí to hlavně na domácím stadionu Old Trafford, kde United prohráli v této sezóně více zápasů, než za předchozí tři sezóny dohromady.

„Tohle už je čtvrtfinále celé soutěže a my rozhodně nemůžeme domácí podcenit. Na postup se pořádně nadřeme, to je jasné. I na to, abychom v Anglii uhráli přijatelný výsledek do odvety. Musíme se mít hodně na pozoru, pořád je to super klub a jen jeden z nás půjde do semifinále," zůstává obezřetný kapitán mnichovského Bayernu Phillip Lahm.

Giggs v sílu Old Trafford věří

Jediným hráčem na současných soupiskách obou klubů, který pamatuje 15 let starý legendární duel, je dnes nestárnoucí ikona Manchesteru Ryan Giggs. Na Nou Campu v roce 1999 přihrával na vyrovnávací gól svého týmu a zbraně neskládá rozhodně ani letos.

„Změnilo se místo, ale síla obou klubů i jejich historie zůstávají. Rozhodně nevidíme sami sebe jako nějaké outsidery. My jsme Manchester United, který hraje navíc na domácím stadionu, podle toho se na to utkání také těšíme. Nechybí nám sebevědomí, nejsme nejistí," slibuje a zároveň motivuje své spoluhráče Giggs.

15 let starý příklad dává velšskému šikulovi zapravdu alespoň v tom, že utkání nerozhodují papírové předpoklady, ale nasazení hráčů, a to až do jeho posledních sekund. Platit to bude i v pondělí od 20 hodin a 45 minut.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme