Českým výrobcům zemědělské techniky se daří. Představují nové stroje

Výrobcům zemědělské techniky se po letech útlumu opět začíná dařit. Dosvědčují to výsledky zahraničního obchodu i jednotlivých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnský Zetor představil na veletrhu Techagro v Brně nový traktor Forterra HD (na snímku). Vyrábět ho začne v polovině roku

Brněnský Zetor představil na veletrhu Techagro v Brně nový traktor Forterra HD (na snímku). Vyrábět ho začne v polovině roku | Zdroj: ČTK

V minulosti patřily zemědělské stroje k významným vývozním komoditám. Pak ale české výrobce vytlačila z mnoha trhů mezinárodní konkurence.

Přesto tato sofistikovaná výroba z českých továren nezmizela a dnes se prosazuje, například díky kvalitě zpracování.

Firmy ale také vychází rychleji vstříc poptávce, přichází s novými modely a v mezinárodním obchodě hraje výraznou roli nižší cena, za kterou prodávají.

Čeští zemědělci, kteří v posledních letech investice spíše odkládali, navíc opět začínají nakupovat. Traktor nebo kombajn stojí zhruba jeden milion, ale i více než třikrát tolik.

Podle aktuálních údajů Asociace zemědělské a lesnické techniky se loni už prakticky vyrovnal dovoz a vývoz zemědělské techniky. České firmy do zahraničí vyvezly zboží za 15 miliard korun, import byl vyšší o 196 milionů.

Do České republiky se dováží stroje o vyšších výkonech. Zahraniční výrobce ale začíná dohánět tuzemský Zetor, který představil nový, silnější traktor.

Je širší a stabilnější než dosavadní traktory firmy. Ze všech dosud vyráběných Zetorů má největší rozvor a rozchod kol. Čtyřválcový motor bude výkonnější, dosáhne až 150 koňských sil.

Na veletrhu Techagro vystavuje také výrobce zemědělských strojů Farmet | Foto: ČTK

Odlišuje se také výbavou. V základní verzi je například klimatizace a samostatně odpružená kabina. Díky speciálním tlumícím materiálům nepřevýší hluk v kabině 76 decibelů. Podobně hlučné jsou například průměrně výkonné vysavače.

Model Forterra HD začne Zetor vyrábět v polovině roku, a to v několika variantách - od 130 do 150 koňských sil. Bude to úplně nový model, jiný než zatím velice populární typ Major.

Přesto to zatím není nejvyšší výkonnostní třída, která se do Česka dováží. To je kategorie 200 koňských sil. I do této sféry se Zetor chystá, ale zatím neřekl kdy.

Většina výrobků Zetoru jde na vývoz. Loni vyvezl 86 procent z celkem 4667 traktorů, které prodal. Vyváží do Spojených států, Británie, Maďarska, Litvy, Gruzie, Polska a Skandinávie.

Dalším významným tuzemským exportérem je Farmet z České Skalice na Náchodsku, který vyrábí stroje na zpracování půdy. Tento týden představil nový typ pluhu. Mezi další vývozce patří Bednar FMT nebo firma ZDT Nové Veselí, která vyrábí přívěsy a návěsy.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme