Hlavní líčení v kauze Tatra bude odročeno na květen, kdy zřejmě padne i rozsudek

V případu údajného uplácení v kauze Tatra padne rozsudek nejdříve až v příštím měsíci. Soudce Stanislav Králík chce ve čtvrtek odročit hlavní líčení na květen, kdy vyslechne poslední svědky. Je mezi nimi třeba i exministryně obrany Vlasta Parkanová, která se tento týden omluvila ze zdravotních důvodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu | Zdroj: ČTK

Další úkony zatím soud naplánované nemá. Natahovat případ nechce ani obhajoba. Advokát obžalovaného Martina Bartáka Josef Monsport netrvá na čtení listinných důkazů.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.
Soud se zabývá tím, zda si Martin Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

„Záleží na tom, jak se k tomu jednotlivé strany postaví. Je možno na tom trvat, pak by soud musel vyhovět a číst všechno, co je ve spisu,“ říká Monsport a dodává:

„Ale budeme souhlasit s tím, že se bere na vědomí, že tyto důkazy jsou ve spisu. V drtivé většině nebudeme trvat na čtení. Tím by mělo být celé dokazování ukončeno.“

Soud v případu zkoumá, jestli dodávku terénních aut Tatra provázela korupce. Expremiér Mirek Topolánek a bývalý ministr obrany Martin Barták to odmítají.

Dva američtí představitelé Tatry William Cabanis a Dunkan Sellars u soudu naopak řekli, že Barták si o úplatek řekl.

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme