Fakulta tropického zemědělství na ČZU má jako první v Praze certifikát Fair trade
Fakulta tropického zemědělství vznikla z Institutu tropů a subtropů teprve před nedávnem. Už dnes je ale první pražskou fakultou s certifikátem Fair trade. Vzdělává odborníky na zemědělství a udržitelný rozvoj v zemích třetího světa. S čímž úzce souvisí i Fair trade. Na fakultě se proto vytvořila skupina, která myšlenku takzvaného férového obchodu šíří.
„Od arabiky je tady několik odrůd, a pak jsou tady jiné, které jsou méně významné, a přesto se používají do směsi mleté kávy,“ představuje ve skleníku jeden ze základních produktů Fair trade obchodu ředitel botanické zahrady České zemědělské univerzity Zdeněk Hlaváč.
Káva v tomto skleníku Fair trade není. Slouží totiž výhradně ke studijním účelům. I přesto je Česká zemědělská univerzita jediná v Praze, která je držitelkou certifikátu Fair trade. A to díky Fakultě tropického zemědělství, kde už několik let studenti a pedagogové takzvaný férový obchod podporují.
O Fair trade na Fakultě tropického zemědělství ČZU v Praze natáčela Veronika Štefanová
„Dostali jsme se k tomu přes Fair trade v rámci vzdělávacích institucí. Je to jedno z témat. Má to své opodstatnění hlavně v tom, když se zabýváme otázkami, jak zlepšit životní úroveň těch nejchudších obyvatel v rozvojových zemích,“ vysvětluje povinnosti fakulty certifikované jako Fair trade děkan Jan Banout.
Fair trade je jednoduše řečeno férový způsob obchodování. Jeho cílem je podpořit drobné zemědělce z rozvojových zemí Afriky, Asie a Jižní Ameriky tak, aby se dokázali uživit vlastní prací. Etický způsob obchodování na zemědělské univerzitě podporuje studentské hnutí Be Fair. Mezi jeho zakladatele patří i Hynek Roubík.
„Dlouhodobě jsme se snažili zapojovat globální rozvojové vzdělávání, aby se k tomu dostali všichni studenti blíže. Pořádali jsme například férovou snídani, máme i cestovatelské přednášky a různé výstavy. Každý týden je blok zaměřený na Fair trade a popularizační činnost, tedy psaní různých článků k této problematice. Musí to být zavedeno ve výuce. Je tady dokonce už jeden předmět na Fair trade,“ popisuje.
V počátcích se jednalo o občasný prodej Fair trade výrobků, později se přidaly pravidelné akce a přednášky.
„Plánujeme i výstavu zaměřenou na květiny, což je téma, které není o Fair tradu úplně známé. Máme různé Fair trade automaty, kde se dá koupit káva nebo produkty jako tyčinky, sušenky, kávové boby v čokoládě,“ vyjmenovává studentka Fakulty tropického zemědělství Kateřina Šimková.
Fair trade výrobky našly své místo v univerzitní prodejně. Fair trade káva a čaj jsou podávány i na oficiálních akcích fakulty.