Fakulta tropického zemědělství na ČZU má jako první v Praze certifikát Fair trade

Fakulta tropického zemědělství vznikla z Institutu tropů a subtropů teprve před nedávnem. Už dnes je ale první pražskou fakultou s certifikátem Fair trade. Vzdělává odborníky na zemědělství a udržitelný rozvoj v zemích třetího světa. S čímž úzce souvisí i Fair trade. Na fakultě se proto vytvořila skupina, která myšlenku takzvaného férového obchodu šíří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Férová snídaně (ilustr. obr.)

Férová snídaně (ilustr. obr.) | Foto: NaZemi – společnost pro fair trade

„Od arabiky je tady několik odrůd, a pak jsou tady jiné, které jsou méně významné, a přesto se používají do směsi mleté kávy,“ představuje ve skleníku jeden ze základních produktů Fair trade obchodu ředitel botanické zahrady České zemědělské univerzity Zdeněk Hlaváč.

Káva v tomto skleníku Fair trade není. Slouží totiž výhradně ke studijním účelům. I přesto je Česká zemědělská univerzita jediná v Praze, která je držitelkou certifikátu Fair trade. A to díky Fakultě tropického zemědělství, kde už několik let studenti a pedagogové takzvaný férový obchod podporují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Fair trade na Fakultě tropického zemědělství ČZU v Praze natáčela Veronika Štefanová

„Dostali jsme se k tomu přes Fair trade v rámci vzdělávacích institucí. Je to jedno z témat. Má to své opodstatnění hlavně v tom, když se zabýváme otázkami, jak zlepšit životní úroveň těch nejchudších obyvatel v rozvojových zemích,“ vysvětluje povinnosti fakulty certifikované jako Fair trade děkan Jan Banout.

Fair trade je jednoduše řečeno férový způsob obchodování. Jeho cílem je podpořit drobné zemědělce z rozvojových zemí Afriky, Asie a Jižní Ameriky tak, aby se dokázali uživit vlastní prací. Etický způsob obchodování na zemědělské univerzitě podporuje studentské hnutí Be Fair. Mezi jeho zakladatele patří i Hynek Roubík.

„Dlouhodobě jsme se snažili zapojovat globální rozvojové vzdělávání, aby se k tomu dostali všichni studenti blíže. Pořádali jsme například férovou snídani, máme i cestovatelské přednášky a různé výstavy. Každý týden je blok zaměřený na Fair trade a popularizační činnost, tedy psaní různých článků k této problematice. Musí to být zavedeno ve výuce. Je tady dokonce už jeden předmět na Fair trade,“ popisuje.

Fair Trade družstvo v Dominikánské republice | Foto: Pavla Začalová

V počátcích se jednalo o občasný prodej Fair trade výrobků, později se přidaly pravidelné akce a přednášky.

„Plánujeme i výstavu zaměřenou na květiny, což je téma, které není o Fair tradu úplně známé. Máme různé Fair trade automaty, kde se dá koupit káva nebo produkty jako tyčinky, sušenky, kávové boby v čokoládě,“ vyjmenovává studentka Fakulty tropického zemědělství Kateřina Šimková.

Fair trade výrobky našly své místo v univerzitní prodejně. Fair trade káva a čaj jsou podávány i na oficiálních akcích fakulty.

Simona Bartošová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme