Amazon už s Brnem nepočítá, sklad vybuduje jinde. Zeman viní překvapené zastupitele

Internetová firma Amazon své logistické centrum na jihu Moravy nakonec nepostaví. Zvažuje teď jiné alternativy ve střední Evropě. Českým novinářům to v distribučním centru v německém Grabenu řekl ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins. Podle prezidenta Miloše Zemana je odchod Amazonu z jednání o výstavbě skladu v Brně chybou městských zastupitelů. Ty postup americké společnosti překvapil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíce vyjednávání skončily nezdarem, přestože ještě před týdnem Amazon o distribuční halu v lokalitě Černovické terasy, průmyslové zóny Brna, usiloval a hodlal kvůli tomu i lobbovat za změnu územního plánu, který se stavbou nepočítal. Právě kvůli tomu zastupitelé návrh hned třikrát zamítli. Podle odpůrců výstavby distribučního centra územní plán města na stavbu haly totiž nestačí.

„Respektujeme rozhodnutí brněnského zastupitelstva. V tuto chvíli nebudeme usilovat o náš investiční projekt v Brně. Vyhodnocujeme další alternativy ve střední Evropě,“ řekl evropský šéf Amazonu Tim Collins.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí Amazonu nevybudovat sklad v Brně mluvil brněnský radní za ODS Libor Šťástka

Rozhodnutí brněnských zastupitelů zpětně zkritizoval prezident Miloš Zeman, který je momentálně na návštěvě v Srbsku.

„Když vás jednou odněkud vyhodí nebo řeknou, že vás nechtějí, tak je docela lidské, že se urazíte a že příště na tu nabídku nereflektujete,“ uvedl. Naopak uvítal nabídku jihomoravského hejtmana Michala Haška, který Amazonu nabídl pozemky u brněnského letiště.

Hejtman Hašek se chce ke krachu vyjednávání vyjádřit, až dostane oficiální zprávu.

I přes nabídku kraje plán Amazonu dál počítal pouze s lokalitou Černovické terasy. Ta však nebyla dobře připravená. Chybí u ní například sjezd z dálnice D1 do průmyslové zóny. I když se na jeho stavbě hodlal investor podílet, tyto průtahy zřejmě přispěly k rozhodnutí Amazonu brněnský sklad nakonec nepostavit.

Amazon plánoval v novém velkoskladu na jižní Moravě zaměstnat 1500 lidí a investovat zhruba 2,7 miliardy korun. Skladu měl mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních.

Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) prý rozhodnutí sice zklamalo, ale nepřekvapilo. „Já jsem ještě včera mluvil s panem Collinsem a z toho rozhovoru bylo zřejmé, že šance na to Brno je skoro nulová a na Českou republiku malá,“ poznamenal Mládek.

Z rozhovoru prý vyplynulo, že místo Brna sklad pravděpodobně vyroste na Slovensku či v Polsku.

To pro brněnské politiky postup Amazonu překvapivý byl. Podle náměstka primátora Olivera Pospíšila z ČSSD neměli žádné indície, že Američané couvnou. Podobně mluvil i radní za ODS a také starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

„Nás to překvapilo, pokud je to rozhodnutí konečné. Protože těch rozhodnutí nebo zpráv už v minulosti padlo více,“ poznamenal Šťástka.

Rozhodnutí považuje za důsledek toho, že příchod Amazonu do Brna nebyl dobře připravený.

„Je to výsledkem urputné snahy umístit Amazon do obydlené části města tam, kde ji územní plán města Brna nepovoluje. A bohužel musím říct, že je to také selháním premiéra České republiky pana Sobotky, který už v roce 2000 dostal od vlády České republiky bojový úkol vyřešit dálniční napojení tohoto průmyslového areálu na blízkou dálnici D1. Ten úkol nesplnil,“ dodal Šťástka.

Sobotka: Vláda udělala maximum

Podle Sobotky naopak může za neuskutečněnou investici město. „Vláda České republiky učinila pro získání této investice maximum, bohužel celé úsilí ztroskotalo na odmítnutí ze strany zastupitelů zejména z řad ODS v Brně,“ uvedl v prohlášení premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, přestože několik členů jeho strany pro sklad také nehlasovalo.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek označil konec vyjednávání o velkoskladu v Brně za nepříjemnou zprávu. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v této souvislosti hovoří o absurdních rozhodnutích brněnských zastupitelů, kteří opakovaně výstavbu logistického centra odmítli:

„Chceme, aby sem přišli zahraniční investoři, aby zaměstnali naše lidi a aby platili daně. Když ale náš stát funguje tak, že tu máme 14 krajů, jednu vládu a žádnou jednotu, a zastupitelé to navíc z nevím jakých důvodů blokují, tak to samozřejmě považuji za absurdní.“

V Česku tak nakonec zřejmě vznikne pouze jedno logistické centrum jednoho z nejstarších internetových obchodů na světě, a to v Dobrovízi u Prahy. Amazon předevčírem potvrdil, že složí 50 milionů korun pro stavbu obchvatu obce, jehož vybudování je jednou z podmínek zatím nepodepsané smlouvy o spolupráci.

Česká republika by se výstavbou distribuční haly Amazonu stala první evropskou zemí na východ od Německa, kde společnost zřídí své logistické centrum.

Síť distribučních center internetové společnosti Amazon v Evropě | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, Matěj Skalický, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme