Rabín Sidon používá pseudonym kvůli nesouhlasu části židovské obce s jeho psaním

Někteří členové židovské obce nesouhlasí s literární kariérou vrchního zemského rabína Karola Efraima Sidona. Údajně proto už několik let publikuje pod pseudonymem Chaim Cigan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karol Sidon

Karol Sidon | Foto: Marián Vojtek

Literární aktivity Karola Sidona vyvolávají kritiku některých členů židovské obce. Podle nich se plně nevěnuje rabinátu. Proto Sidon vydal svůj poslední román pod pseudonymem.

Českému rozhlasu, který na literární mystifikaci upozornil už před týdnem, to řekl Sidonův přítel, dramaturg Lubor Dohnal. Zároveň odmítl spekulace o tom, že by se jednalo o marketingovou strategii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tetralogii Kde lišky dávají dobrou noc mluvil s redaktorkou Zuzanou Vlčkovou dramaturg a přítel Karola Sidona Lubor Dohnal

Kvůli vydání románu Altschulova metoda nakladatel a okruh Sidonových blízkých vytvořili životopis fiktivního Chaima Cigana a doplnili ho o "vzpomínky pamětníků".

Podle Lubora Dohnala aktéři předpokládali, že skutečnou identitu autora se podaří odhalit až později.

Altschulova metoda, první díl chystané tetralogie Chaima Cigana s názvem Kde lišky dávají dobrou noc, má sice vnější rámec politického a psychologického thrilleru, čtenáři v ní však naleznou mnohem více. V napínavém příběhu rozpjatém mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy konfrontuje autor čtenáře s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.
Pramen: Torst

Sidon přitom pod pseudonymem publikoval už v židovském listu Roš Chodeš. Jméno Chaim Cigan si nezvolil náhodou, jedná se o skutečnou historickou postavu a zároveň předka Karola Sidona.

Sidon pracoval na románovém souboru asi deset let. Na už vydanou knihu Altschulova metoda volně navazují romány Piano live a Puzzle. Později Sidon soubor rozšířil ještě o díl nazvaný Outsider.

Všechny díly tetralogie s názvem Kde lišky dávají dobrou noc už jsou hotové a podle nakladatele Viktora Stoilova z nakladatelství Torst by měly vycházet vždy s ročním odstupem.

Karol Sidon se zatím ke knize ani pseudonymu vyjadřovat nechce.

Zuzana Vlčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme