V královéhradeckých městských lesích vzniká pro děti rytířské hradiště

V královéhradeckých městských lesích vzniká nedobytná tvrz. Takzvané rytířské hradiště stojí mezi lesním hřbitovem a rybníkem Češík. Dělníci finišují s pracemi a hradiště už brzy začne sloužit dětem, které v něm najdou spoustu atrakcí jako třeba bludiště nebo umělou jeskyni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V královéhradeckých městských lesích vzniká takzvané rytířské hradiště pro děti

V královéhradeckých městských lesích vzniká takzvané rytířské hradiště pro děti | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Hradiště má půdorys 50 krát 55 metrů, celé je ohrazeno palisádami. Má čtyři vstupní brány včetně středního hradu, kde se dá vylézt i na ochoz, takže slouží jako malá rozhlednička,“ popisuje rytířské hradiště královéhradecká zastupitelka - architektka Lenka Zídková z ODS, která na stavbu dohlížela.

Před zmíněným hradem je i malý amfiteátr. To ale nejsou jediné věci, které tu na děti čekají. „Celý prostor je vysypán pískem, který by měl zabránit případným úrazům při pádu,“ dodává Zídková.

Děti si budou moci hrát na různých prolézačkách a dalších atrakcích. Některé tady ale ještě v současné době chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátním rytířském hradišti pro děti informoval reportér Ondřej Vaňura

„Je to veřejně přístupné místo, děláme to pro děti. Bude ještě dovybaveno bludiště, bude tady pískoviště, pár laviček na posezení a tři dřevěné dřevořezby koní, na které si děti mohou nasednout a hrát si na rytíře,“ říká ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Kousek od hradeb bude i umělá jeskyně na hraní. Dělníci teď na hradišti dolaďují jen poslední detaily. „Bude zde probíhat výmalba štítů. Budou tam namalováni rytíři, zvířata. U hradu bude umístěn štít se znakem rytířského hradiště,“ doplňuje Zerzán.

Hradiště je jen několik desítek metrů za lesním hřbitovem. Autem se k němu lidé nedostanou. Dětské hřiště je totiž na poměrně odlehlém místě. Milan Zerzán se ale případného vandalismu nebojí.

„My sázíme na to, že to je tak krásné, že tady pořád někdo bude. Před něčíma očima si nikdo nedovolí to ničit, máme takovou zkušenost,“ vysvětluje.

I přesto je ale možné, že hradiště budou více kontrolovat hlídky městské policie. Dětské hřiště stálo zhruba tři miliony korun, zkolaudováno by mělo být do 14 dnů. Děti si ale na hradišti neoficiálně hrají už teď. Jen o minulém slunečném víkendu jich tu byly stovky.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme