Dohoda Lufthansy s odboráři je v nedohlednu, dopravce opět ruší většinu letů

Stávka pilotů německé společnosti Lufthansa pokračuje. I dnes tak svítí na informačních tabulích u devíti z deseti letů nápis "zrušeno". A nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla v nejbližších hodinách změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa, stávka, letecká

Lufthansa, stávka, letecká | Zdroj: Reuters

Protest pilotů komplikuje už druhý dne život desetitisícům cestujících. Dnes navíc začínají velikonoční prázdniny ve spolkových zemích Brémy a Dolní Sasko.

Zrušené lety se alespoň částečně snaží nahradit Německé dráhy a autobusoví přepravci. Cestující, kteří uvízli v zahraničí, si zase stěžují, že se jim nedaří dovolat na horkou linku, kterou Lufthansa zřídila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem stávky pilotů Lufthansy sleduje zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Stávka tak vyvolává velmi negativní reakce. Pochopení pro požadavky velmi dobře placených pilotů má v Německu jen málokdo.

Odbory i vedení firmy bez ohledu na to pokračují v zákopové válce, naděje na smírčí jednání je v nedohlednu.

Vedení největší německé letecké společnosti ovšem v průběhu stávky, která má trvat až do půlnoci z pátku na sobotu, jakékoli rozhovory odmítá.

S Lufthansou už příště neletíme, zlobí se pasažéři na stávkující piloty

Číst článek

„Jsme připraveni začít kdykoli jednat, ale k tomu musí vedení společnosti předložit nějakou nabídku,“ říká šéf odborů zastupujících 5400 pilotů Lufthasy a Germanwings.

Odbory požadují, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod pilotů do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let.

Firma se navíc nachází ve složité situaci. Potýká se se silnou konkurencí aerolinek z Perského zálivu, z vlastních zdrojů už není schopna vygenerovat potřebných 14 miliard na obnovu letového parku.

V Německu se mezitím ozývají hlasy volající po zásahu německé vlády. Stávka Lufthansy podle mnohých poškozuje pověst Německa v zahraničí. Tvrdí to i spolkový ministr dopravy.

Lufthansa, stávka, letecká | Foto: Reuters

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme