Stropnický nařídil audit sporných zakázek na ministerstvu obrany

Úředníky ministerstva obrany zřejmě stihnou tresty za zmanipulovaná výběrová řízení. Ze záměrného vypisování tendrů firmám na míru je podezírá ministr Martin Stropnický z hnutí ANO. Nechal proto prověřit všechny velké zakázky za poslední tři roky. Pokud se prokáže, že úředníci škodili záměrně, mohli by podle ministra skončit u soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Úředníci podle ministra Martina Stropnického měli v minulých letech úmyslně zmanipulovat nebo zanedbat zakázky na některé výstrojní součástky, na dodávky jídla pro vojáky nebo munici. Jeden příklad za všechny - zakázku na dodávku granátů za 39 milionů korun - uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

„Ty granáty jsou zčásti nefunkční. Bohužel nebyly reklamovány ve dvouleté reklamační lhůtě a nyní je už složité je reklamovat, byť s firmou o tom stále jednáme,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Martin Stropnický /ANO/ nařídil audit sporných zakázek na MO. O téma se zajímala redaktorka Evelyna Kulíšková

Věc podle něj na základě pokynů ministra obrany šetří vojenská policie. „V řádu jednoho či dvou týdnů by měly být známy výsledky šetření. Na jejich základě se může stát, že bude podáno i trestní oznámení na konkrétní osobu, která byla za zakázku odpovědná a nedělala to, co dělat měla,“ upřesnil Pejšek.

Ministerstvo obrany mělo už v minulosti problémy s armádními zakázkami, dostalo za ně i řadu pokut. Martin Stropnický hned po svém příchodu na ministerstvo nařídil audit všech zakázek nad 100 milionů korun za poslední tři roky.

„Nechci to přecházet jen tak. Chci skutečně, aby ten, kdo pochybil, byl prostě nějak penalizován. Jedna věc je, že to dělají třeba nepořádně z hlouposti nebo z amatérismu a druhá věc, že záměrně. Bohužel myslím, že převládá ta druhá varianta,“ naznačil ministr Stropnický.

Současný audit se týká funkčního období bývalého ministra obrany Alexandra Vondry z ODS. Ten ale jakékoli obvinění nebo podezření odmítá. Úředníci prý za jeho vlády nepochybili. „To je nesmysl. Já jsem nic na míru nikdy nevypisoval. Neznám žádná obvinění, ale pokládám to za nesmyslné,“ reagoval Vondra.

Výsledky auditu, který má na ministerstvu obrany prověřit velké zakázky od roku 2010, by měly být uzavřené už příští měsíc.

Evelyna Kulíšková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme