Hradecká Univerzita obrany boduje s kurzy neodkladné péče v polních podmínkách

Lékaři z vyspělých zemí jsou zvyklí pracovat s moderním vybavením. Jak si ale poradí, když ho zrovna nebudou mít k dispozici? Na to se připravují vojenští zdravotníci, kteří se chystají na zahraniční mise. Na královéhradecké Fakultě vojenského zdravotnictví pořádají kurzy urgentní medicíny, která má lékaře i zdravotní sestry naučit zachraňovat lidské životy i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská polní nemocnice (ilustrační foto)

Vojenská polní nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Kurz neodkladné péče v polních podmínkách pořádá hradecká Univerzita obrany pro všechny vojenské zdravotníky, kteří se chtějí zdokonalit nejen ve své práci v Česku, ale mnozí z nich se tak připravují na zahraniční mise.

Mezi ně patří i záchranář Jakub Hankovski ze Žatce:

Přehrát

00:00 / 00:00

O kurzech urgentní medicíny mluvila Lucie Valášková

„Připravujeme se k tomu, že vždycky se může stát cokoli. A je úplně jedno, jestli jsme v maskáčích nebo v červené uniformě na sanitce ve městě. Jde o to být připraven vždycky na všechno.“

Většina zdravotníků si nevybírá, kam by na misi chtěla jet. Všichni shodně odpovídají, že jde hlavně o zkušenosti a pomoc druhým například při válečných konfliktech.

Třídenního intenzivního kurzu se vždy účastní zhruba patnáct lidí, kteří si vyzkouší desítky modelových akutních situací.

Hradecká fakulta vojenského zdravotnictví je jediným zařízením v republice, které tento kurz nabízí. Přijíždějí sem proto i vojáci ze Slovenska nebo Pobaltských republik.

Potvrzuje to hlavní školitel Radovan Matoušek:

„Jsou to všeobecně známé věci a data, která jsou nějakým způsobem poskládána a uzpůsobena do nějaké filosofie. Platí po celém světě a touto filosofií se řídí všechny zdravotnické služby armád NATO po celém světě včetně Austrálie, Afriky a podobně.“

Radovan Matoušek dodává, že takzvaný BATLS kurz, jak je z anglického jazyka označován, na univerzitě absolvovalo už přes 1200 lidí. Fakulta ho otevírá šestkrát až osmkrát ročně.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme