Nový Kunderův román si francouzští knihkupci hojně objednávají. Věří v jeho úspěch

Ve Francii se objevil na pultech knihkupectví nejnovější román spisovatele Milana Kundery Slavnost bezvýznamnosti. Francouzské deníky knížku chválí – Le Figaro dokonce píše o velkém návratu slavného spisovatele. Lidé v knihkupectví dnes měli o román zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová kniha spisovatele Milana Kundery La Fête de l'insignifiance (Oslava bezvýznamnosti) v jednom z pařížských knihkupectví

Nová kniha spisovatele Milana Kundery La Fête de l'insignifiance (Oslava bezvýznamnosti) v jednom z pařížských knihkupectví | Zdroj: ČTK

Kniha vypadá na první pohled podobně jako další knížky Gallimardu.

Počet stran 142 sice není mnoho, ale jde hlavně o to, co je uvnitř. „Koupil si ji už starosta našeho obvodu,“ říká obchodník v jednom z pařížských knihkupectví. Dodává, že on sám má Kunderu jako spisovatele rád, i když poslední dvě, tři knihy, které vyšly ve Francii, nečetl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaký je zájem o novou knihu Milana Kundery, se zajímal pařížský zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Nejvíce se mu prý líbí české období tohoto spisovatele (Kundera v polovině 70. Let emigroval do Francie, kde v roce 1981 získal občanství. Své romány v posledních dvaceti letech píše ve francouzštině).

V knihkupectví jsou hlavně ženy. „Už jsem si všimla, že ten román vyšel, zatím nemám čas si ho přečíst, ale určitě si ho koupím, mám ráda věci, které píše,“ říká studentka z Paříže a prohlíží si typickou vazbu nakladatelství Gallimard.

Podobně reagují i další návštěvníci knihkupectví. „Vím, že Milan Kundera napsal román Slavnost bezvýznamnosti, podívám se, jestli ho tu mají a uvažuji o tom, že bych si knížku koupila,“ prozrazuje mladá učitelka ze severního předměstí francouzské metropole.

Ve Francii vychází nový román Milana Kundery. Recenze jsou vynikající

Číst článek

Některá knihkupectví měla knihu už včera, majitelé i těch malých objednávají několik desítek výtisků, věří, že se kniha prodá okamžitě.

Milan Kundera vyvedl svému exkluzivnímu pařížskému nakladatelství jistou poťouchlost, protože ho ani neinformoval, že román vyjde dříve v italském překladu – v italštině vyšel v závěru loňského roku.

Jako obvykle také neposkytl v souvislosti s vydáním knihy žádný rozhovor a jako obvykle byly recenze románu vynikající.

Milan Kundera | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme