S pohádkovými příběhy usínaly v noci na dnešek tisíce dětí, díky Noci s Andersenem

Tisíce dětí v Česku se dnes vzbudily ve spacácích v knihovnách nebo klubovnách. Malí čtenáři zažili Noc s Andersenem, během které si četli a povídali třeba o svých oblíbených pohádkách. Například v Hamrech nad Sázavou se dozvěděli, co se s knížkami rozhodně nemá dělat. K celorepublikové akci se připojil také Český rozhlas. Přišlo na 80 dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtoucí děti

Čtoucí děti | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Já jsem si připravila pro děti trochu povídání o panu Andersenovi. Potom nějakou pohádku od něj," prozrazuje plán na večer Marcela Vašková z knihovny v Hamrech nad Sázavou.

"A vždycky zdůrazňuji, že máme i naše spisovatele jako například Boženu Němcovou nebo Františka Hrubína. A od něj bychom si mohli vybrat nějakou kratší pohádku,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noc s Andersenem si užily i děti v knihovně v Hamrech nad Sázavou. Natáčela tam redaktorka Hana Mikulincová

Slovo si pak bere vedoucí Lenka: „Děti připravte si knížky, které jste si přinesly, a jsou vaše oblíbené. Ty chceš číst první. Jakou knížku jsi přinesl?“ ptá se chlapce, který se přihlásil. „Pohádkové počítání,“ odpoví hoch a začne nahlas číst.

Podle Marcely Vaškové se ještě bude večer povídat o tom, co všechno se s knížkami smí a co se nesmí dělat. „Nemůže se na ní malovat; Nesmí se třeba u nich jíst, aby do nich nezapadaly nějaké drobky,“ naznačují děti.

Před spaním ve spacácích v klubovně ještě děti řešily detektivní případ komisaře Vrťapky.

Noc s Andersenem v ČRo

K celorepublikové akci Noc s Andersenem se připojil také Český rozhlas a pouze pro tento večer dovolil, aby v jeho budově přenocovaly děti. „Jsem tady už pošesté nebo posedmé; A já jsem tady potřetí,“ prozradily 10 leté dívky Anna a Julie.

Přestože zažily v rozhlase těchto akcí už několik, nudné pro ně prý nejsou. „Já to přes ten rok vždycky zapomenu, takže vždycky je to pro mě takové nové.“ Obě dívky také prý hodně čtou:

„Já mám ráda pohádky; Já mám zase ráda knížky od Davida Williamse jako třeba Babička drsňačka nebo Malý miliardář.“

Přehrát

00:00 / 00:00

K celorepublikové akci Noc s Andersenem se připojil také Český rozhlas. Děti prozradily, co se jim nejvíce líbilo.

Český rozhlas zorganizoval už desátou noc s Andersenem. „Loni jsme měli rekordní počet dětí, bylo jich tady 120,“ připomněla jedna z organizátorek akce Ivana Floriánová. Letos bylo dětí skoro osmdesát. „Bylo to super, asi nejlepší, co jsem tady zažil. Hráli jsme detektivní hry, byli jsme i na divadélku,“ řekl malý Richard.

Tradici, která se rozšířila i do 16 dalších zemí světa, založily v roce 2000 knihovnice Hana Hanáčková a Miroslava Čápová. V uhersko-hradišťské knihovně přenocovaly s 25 dětmi nad hromadou Andersenových knih.

Michaela Vetešková, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme