Ukrajina se chystá na výpadek ruského plynu, novou cenu považuje za likvidační

Ukrajina nechce platit za plyn cenu, kterou jí nově stanovil ruský Gazprom, tedy 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. To je téměř dvojnásobek původních cen. Kyjev se proto hodlá obrátit k arbitrážnímu soudu a připravuje se i na možnost, že Rusko dodávky plynu přeruší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Rusko, plyn

Ukrajina, Rusko, plyn | Zdroj: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes řekl, že Kyjev je připraven platit původně dohodnutých 268 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu.

„V nejbližší době můžeme očekávat omezení, nebo dokonce zastavení dodávek plynu,“ upozornil Jaceňuk.

Rusko zaplatilo za pronájem sevastopolského přístavu dopředu a Ukrajině poskytlo 30procentní slevu na plyn. Po vypovězení smlouvy by Ukrajina měla Rusku vrátit 11,4 miliardy dolarů, spočítal šéf Gazpromu Alexej Miller.

Kyjev podle něj prakticky přestal za plyn platit a za březen neposlal ani dolar. Premiér Dmitrij Medvěděv upozornil, že Moskva bude muset tuto situaci rychle řešit.

Ukrajina ale nic vracet nechce, protože přišla o krymský poloostrov. Novou cenu plynu považuje za likvidační a politicky, nikoli tržně motivovanou.

Rusko dál zdražuje Ukrajině plyn, podle Kyjeva jde o politiku | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme